Владе СРБ и ХР ускоро о градњи новог железничког терминала

ВИНКОВЦИ: Предлог привредника за изградњу заједничког железничког терминала Србије и Хрватске који би растеретио гужве на граничном прелазу Батровци-Бајаково, као и пројекат за градњу инфраструктуре ради бољег снабдевања гасом ускоро ће разматрати владе две земље, најавили су данас у Винковцима председници привредних комора Марко Чадеж и Лука Буриловић.
pruga zeleznica železnica pix
Фото: Pixabay.com

Састанку у Винковцима присуствовали су и представници удружења комора из сектора саобраћаја, енергетике, грађевинарства и пољопривреде.

Председник ПКС је најавио да ће бити предложен и сет мера којима ће се убрзати санитарна и ветеринарска контрола робе између два прелаза.

Представници секторских удружења привредних комора Србије и Хрватске разговарали су данас и о сарадњи у грађевинарству и заједничком наступу на трећим тржиштима.

Чадеж је навео да је просечно чекање теретњака на граничном прелазу Батровци - Бајаково око шест сати, те да то компанијама ствара велике додатне трошкове.

Додао је да је прошле године преко тога прелаза у оба смера прошло 378.000 камиона, те закључио да би мање чекања, убрзање царинских процедура и усклађивање рада инспекцијских служби учинили пословање ефикаснијим, а компаније конкурентнијим.

"Наше привреде су компатибилне и више повезане него што мислимо било да је реч о сировинама, полупроизводима или производњи. Желимо пред владе да изађемо са конкретним стварима, новим идејама, али и заједно да одговоримо на изазове. Хрватска може бити хаб за српски извоз и увоз", казао је Чадеж.

Буриловић је изразио задовољство због континуиране сарадње две привреде и навео да заједничка сарадња умногоме може да допринесе стабилности две земље у време кризе изазване сукобом у Украјини.

Поменуо је одличну сарадњу две коморе уз подсећање да је ХГК 2018. године отворила представништво у Београду. „

"У иностранству имамо свега шест представнистава, ово у Београду јасно говори колико је важно за нас српско тржиште", рекао је Буриловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести