Влаховић: Најважније, обезбеђено довољно новца да предузећа функциошу

БЕОГРАД: Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић рекао је данас, поводом пакета мера државне помоћи привреди, да је једна од највазнијих ствари то што је држава обезбедила довољну количину новца која гарантује да ће предузаћа моћи да наставе да функционишу. 
vlahovich
Фото: Танјуг (видео)

"Најважнија мера овог антикризног програма је масивно упумпавање ликвидности и повратак поверења које мора да постоји на релацији држава-финансијки сектор- реални сектор, а што се чини преко гарантне шеме за кредите привреди, рекао је данас у изјави за Танјуг председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић. 

“Банке су ликвидне у овом тренутку и имају ликвидних средстава ,али је логично да ће спуштање те ликвидности ка привреди тећи значајно теже, и формирање гарантне шеме ће се омогућити да ликвидност са нивоа банака буде спуштена на ниво привреде”, рекао је он и додао да је гаранта шема подршка вредна две милијарде евра. 

Износом од две милијарде евра, каже, банкама ће се омогућити да средства кроз кредите исплате привредницима којима су најпотребнији. 

“То не значи истовремено и повећање укупног буџетског дефицита за тај износ, јер се ради о кредитима које ће опредељивати пословне банке, а највећи део гаранција даће држава Србија”, рекао је он и додао да ће шема повећати укупни јавни дуг, али не за апсолутни износ подршке. 

Влаховић је оценио да се овом мером подстиче понуда и подиже ниво економске активности. 

Влаховић је рекао да су укупне антикризне мере усаглашене са постојећим фискалним простором који ће омогућити даље очување макроекономске стабилности што је јако важно. 

Јако је добро, додао је, да су директно дефинисане мере пореске подстицајне политике, кроз одлагање плаћања пореза и доприноса за све запослене у сектору малих и средњих предузећа и предузетника, односно одлагање плаћања пореза на добит. 

“Директна помоћ у виду три минималне зараде за МСП сектор, непосредно ће допринети да број радних места буде сачуван, да не дође до претераног отпуштања”, рекао је Влаховић и приметио да та мера обухвата више од 900.000 радника од 1,6 милиона колико их данас има у Србији у приватном сектору. 

Додао је и да је исплата 50 посто минималца за раднике великих предузећа који су осталих без посла директорно подстицајна мера, а исплата 100 евра сваком пунолетном грађанину мера којом се подстиче и потрошња. 

Влаховић је приметио да мере нису исцрпеле све финансијеске могућности државе. 

“Мере су орочене, на период од три месеца колико се очекује да ће трајати ванредно стање, што не значи да неће бити продужене у случају потребе, а у зависности колико ће криза оличена у ковид 19 трајати”, закључио је он.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести