Војвођанска индустрија порасла осам одсто

По подацима Републичког завода за статистику, које је обрадила Привредне коморе Војводине, у првих десет месеци 2017. године индустријска производња у Србији забележила је раст по међугодишњој стопи од 3,5 одсто.
industrija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ниво индустријске производње одржан је растом прерађивачке индустрије од 6,8 одсто, као и благим растом у сектору рударства по стопи од 2,4 одсто.

– Индустријска производња Војводине у том периоду забележила је нешто бржи раст, посматрано међугодишње, по стопи од осам одсто – истакао је председник ПКВ-а Бошко Вучуревић. – Извор раста је прерађивачка индустрија, која у том периоду бележи стабилан раст по међугодишњој стопи од 8,2 одсто.

Убрзан раст прерађивачке индустрије у Војводини, по његовим речима, наставак је позитивног тренда из последњег квартала претходне године.

– Од 24 производне области, у 20 је забележен раст производње у односу на ниво остварен у истом периоду претходне године. Извор убрзаног раста је повећан физички обим производње хемикалија и хемијских производа по међугодишњој стопи од 15,3 одсто, производа од гуме и пластике по међугодишњој стопи од 16,1 одсто, фармацеутских производа по међугодишњој стопи од 8,8 одсто и кокса и деривата нафте по међугодишњој стопи од 5,6 одсто – нагласио је Вучуревић.

Извор раста је прерађивачка индустрија, која у овом периоду бележи стабилан раст по међугодишњој стопи од 8,2 одсто (Бошко Вучуревић)

Он је додао да највећи допринос расту дају делатности које су извозно оријентисане.

– Извор стабилног и одрживог раста прерађивачке индустрије Војводине, осим прехрамбене индустрије, чије је учешће доминантно и креће се од 30 до 35 одсто у структури индустрије региона, јесте и производња из области у којима су ефектуирале стране директне инвестиције започете у претходним годинама: индустрија машина и опреме, електронских и оптичких производа, фармацеутска индустрија и делови хемијске индустрије, као и производња одевних предмета – рекао је Вучуревић.

Д. У.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести