Вучић: По први пут „увозимо“ стручну радну снагу

НИШ: Председник Србије Александа Вучић истакао је да ће код нас стручна радна снага и примењено знање морати да се поштују и плаћају више, него до сада, иначе ћемо, истиче, у супротном морати да увозимо радну снагу. 
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Он је, након обиласка Клиничког центра у Нишу, рекао да се Србија суочава са недостатком занатских радника.

Наш проблем је недостатак мајстора. Потребне су занатске школе. Југоимпорт тражи вариоце, браваре, тесаре, а не може да их нађе у Смедеревској Паланци, а ни у Великој Плани, указао је Вучић. 

Истакао је да сада, по први пут, у Србију долази радна снага из иностранства, јер немамо довољан број, на пример, варилаца. 

Почели су да долазе из Македоније и других земаља. Ми таква занимања не поштујемо довољно. Код нас је увек била важна диплома, а не занат и знање. То примењено знање мора да се поштује и плаћа. Мора, иначе нећемо имати раднике, нагласио је он. 

Указао је да је у Нишу незапосленост пала на испод 30.000, а још Цумтобел није почео са запошљавањем, као ни део Леонија.

Такође је навео да данас имамо проблем, не са новцем, већ недостатком пројеката. 

Раније није било средстава. Сада, када имате добре јавне финансије, суфицит у буџету можете да улажете у окакве ствари, рекао је он указујући на Клинички центар и реновирање Дома здравља.

Навео је да ће у Клинички центар у Београду бити уложено између 95 и 100 милиона евра, у КЦ у Новом Саду 40 до 50 милиона евра, колико ће бити потрошено и на Клинички центар у Крагујевцу. 

Раније су могли само да причају бајке, али не можете ништа да урадите када имате галопирајућу инфлацију. Данас нема пробелма са новцем, имамо га више и можемо да га више трошимо, али недостају пројекти, рекао је Вучић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести