Вучић с представницима компаније о моравском коридору и пројектима

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са представницима конзорцијума компанија Бехтел-Енка, са којима је разговарао о току реализације пројекта Моравски коридор, као и о пројектима у области енергетске инфраструктуре.
Aleksandar Vucic sa mapama/Tanjug/Rade Prelic
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Александар Вучић са мапама

Председник Вучић је током састанка истакао да је завршетак радова у складу са очекиваном динамиком од највећег значаја, будући да нови ауто-пут треба у огромној мери да допринесе развоју локалних општина и средина кроз које пролази, као и да представља велику шансу за домаћу привреду и индустрију.

"Добробит од изградње директно ће осетити становници Ћићевца, Варварина, Крушевца, Трстеника, Врњачке Бање, Краљева и Чачка“, нагласио је председник и додао да је паралелно са изградњом Моравског коридора у плану опремање три индустријске зоне дуж ауто-пута од Појата до Прељине, који је од стратешког значаја за Србију, с обзиром на то да спаја коридоре 10 и 11.

Представници конзорцијума компанија Бехтел-Енка истакли су да овај сложени и по много чему јединствени пројекат, обухвата изградњу 117 већих грађевинских путних објеката, 88 мостова и подвожњака, као и 29 навожњака и 11 саобраћајних петљи. Такође, овај ауто-пут се гради за рачунску брзину од 130 километара на час и у ширини од укупно 30 метара, чиме ће се обезбедити додатни комфор и повећати безбедност одвијања саобраћаја.

Представници конзорцијума су као посебно изазовне издвојили и радове на хидротехничком уређењу Западне Мораве, који ће обухватити укупно 18 хидротехничких објеката.

Вучић је поновио потребу за завршетком пројекта у оквиру задатих рокова, будући да ће Моравски коридор бити и први дигитални коридор у Србији, који ће омогућити брзу и поуздану размену информација у циљу безбедног одвијања саобраћаја.

У оквиру пројекта изградње Моравског кориодра регулисаће се и ток реке Западне Мораве, чиме ће се повећати степен заштите од поплава околног подручја, што ће имати значајан позитиван ефекат на становништво и привреду овог подручја, нагласио је председник.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести