Вулетић: ЛНГ терминал у Грчкој добар за диверсификацију гаса

БЕОГРАД: ЛНГ терминал у Грчкој, чијем почетку изградње ће сутра у Грчкој присуствовати председник Србије Александар Вучић, према оцени председника Скупштине Удружења за гас Србије Војислава Вулетића допринеће бољем снабдевању гасом и побољштати енергетску диверсификацију у југоисточној Европи.
v
Фото: Tanjug/ Video arhiva

То је добро ради енергетске диверсификације јер би изградњом терминала тамо могао да се доведе и неки други гас осим руског, каже за Танјуг Вулетић.

Каже и да би се у терминалу у Александруполију течни природни гас који долази бродовима и танкерима поново преводио у гасовито стање и цевоводима доводио до потрошача.

Зато и градимо сада гасовод од Ниша до Димитровграда, рачунајући да бисмо могли да се повежемо и за тај терминал. Гас из њега би се водио у Србију, Бугарску и Грчку, каже Вулетић.

Према ранијим најавама из грчке компаније Гастрејд, која гради терминал код Александруполија, на северној обали Егејског мора, близу тромеђе Грчке, Турске и Бугарске, терминал ће имати капацитет за складиштење 170.000 кубних метара гаса, што је капацитет за регасификацију од најмање 5,5 милијарди кубних метара природног гаса годишње.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести