Вулетић: Сваки гасовод с југа Европе значајан за Србију

БЕОГРАД: У турском граду Ескишехиру сутра ће бити отворен гасовод "Танап", чему ће присуствати и српски председник Александар Вучић, а председник Удружења за гас Војислав Вулетић оценио је данас да је сваки гасовод који долази са јужне стране Европе значајан и користан за Србију.
Postavljanje gasovoda ispod Dunava kod Beške Foto: arhiva Dnevnika
Фото: Постављање гасовода испод Дунава код Бешке Фото: архива Дневника

Вулетић је за РТС рекао да би гасовод "Танап" могао да буде једно од решења за Србију како да обезбеди енергетску стабилност у наредном периоду и смањи зависност од гаса који долази из Русије.

"Сваки гасовод који долази са јужне стране Европе је значајан и користан за јужни део Европе, па тако и Србију. Овај гасовод ће имати капацитет од око 30 милијарди кубних метара гаса тако да ће имати довољно и за наше потребе", рекао је Вулетић и истакао да Србији 2019. истиче уговор са "Гаспромом".

Говорећи о томе што је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао на свецаност поводом отварања гасовода председника Србије Александра Вучића, Вулетић је оценио да су "односи Србије и Турске све бољи, а да је Србија енергетски веома зависна због цега је председнику Вучићу и упућен позив како би се разговарало о евентуалном повезивању Србије на овај гасовод". 

Завршетак радова на гасоводу "Танап" очекује се до 2020, до када би требало да буде завршена и гасна интерконекција између Србије и Бугарске, а Вулетић сматра да "Србија поступа паметно радећи на повезивању са Бугарском да нам се не би десило да гас дође из Турске до Бугарске, а да ми гасовод према Бугарској немамо". 

"Ми морамо унапред да размишљамо о енергетској стабилности после 2020", закључио је председник Удружења за гас.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести