WFZO намерава да отвори канцеларију у Београду

БЕОГРАД: Светска организација слободних зона (WFZO) намерава да отвори регионалну канцеларију у Београду, јер види велики потенцијал за даљи развој слободних зона у Србији, указали су данас представници те организације на састанцима са надлежнима.
d
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Након састанка у Привредној комори Србије (ПКС), председник Борда директора WFZO Мухамед АлЗарони рекао је за Танјуг Светска организација слободних зона подржава њихов развој свуда где има потенцијала за то и да настоји да своја искуства и знања о томе подели и са представницма других земаља.

Реч је о глобалној непрофитној организацији која заступа интересе слободних зона широм света.

Видимо велики потенцијал у Србији, у даљем развоју слободних зона, рекао је он и додао да је важно и што Србија постиже значајне економске резултате.

WFZO тренутно броји више од 570 чланова, а данас постоји око 2.260 слободних зона и посебних економских зона широм света.

Групација слободних зона Србије, која се налази при Привредној комори Србије, члан је Светске организације слободних зона од 2016. године.

Саветник председника ПКС Михаило Весовић рекао је да је та комора препознала значај слободних зона за свеукупни економски систем у Србији као један од добрих модела за привлачење страних инвестиција.

Један од основних мотива је да законодавно све буде прилагођено потребама компанија које желе да почну пословање у слободним зонама, рекао је Весовић Танјугу.

Он је додао да пронаћи најбољи модел и омогућити да држава има корист и да компаније могу брзо да почну пословање и сарађују са другим компанијама, увозе и извозе што брзе, те да су слободне зоне модел које је итекако помогао Србији да развије и има повољну инвестициону климу.

Извршни директор Слободне зоне Пирот Драган Костић истакао је да је обрт компанија у тој зони скоро достигао милијарду евра, а да пола од тога чини извоз.

Умрежавање са слободним зонама у свету је веома важно, рекао је он и додао да ће бити отворене две канцеларије светске организације слободних зона (у Београду и Пироту) и то ће бити места где ће у сарадњи са свим зонама у окружњу и свету моћи да се добију неоходна знања како бисмо унапредили концепт.

Претходно су представници одбора организације одржали састанак са министром финансија Синишом Малим који је том приликом истакао важност сарадње са Светском организацијом слободних зона, и да то може да допринесе још већем броју инвеститора.

Србија има квалитетну радну снагу и вредне људе, ниске оперативне трошкове, као и ефикасну Владу која је спремна да подржи долазак нових инвеститора, захваљујући којима се отварају нова радна места, рекао је Мали.

Представници Светске организације слободних зона рекли су да намеравају да отворе регионалну канцеларију у Београду, те да виде велики потенцијал у Србији и у даљем развоју слободних зона.

Они су истакли да је свака слободна зона специфична, као и да треба да се уклопи у одређену економију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести