За активне мере запошљавања 6,5 милијарди динара

За активне мере запошљавања ове године предвиђено је 6,5 милијарди динара, којима ће бити обухваћено више од 20.000 незапослених, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.
U pogonu auto-industrije Foto: arhiva Dnevnika
Фото: У погону ауто-индустрије Фото: архива Дневника

Министарка Тепавчевић је са директором Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зораном Мартиновићем потписала споразум о учинку ове службе за 2022. годину.

Циљеви дефинисани споразумом односе се на активности у области запошљавања и подстицања запошљивости.

Како је након потписивања споразума рекла министарка Тепавчевић, једна од важних активности односи се на реализацију мера активне политике запошљавања, за шта је ове године обезбеђено 6,5 милијарди динара.

"Планирано је да се у мере активне политике запошљавања ове године укључи више од 20.000 незапослених, од којих је 2.285 особа са инвалидитетом", навела је министарка.


Захтеви и онлајн

Као важно истакао је Мартиновић да ће 2022. године послодавцима бити лакше да конкуришу на програме НСЗ јер, како је објаснио, неће сва документа морати да прибављају сами, већ ће НСЗ неке документе сама прибављати службено.

Ново је и то да ће захтеви за самофинансирање и обезбеђивање субвенција моћи да се подносе и електронским путем, а незапослени ће обуку за започињање сопственог бизниса моћи да похађају онлајн.


Додала је да су овогодишња средства за активне мере запошљавања већа од прошлогодишњих за 1,3 милијарде динара.

"Лане је мерама активне политике запошљавања, које укључују директну финансијску подршку, било обухваћено више од 18.000 људи. Подстакнута добрим резултатима и чињеницом да су сви планови из прошлогодишњег споразума са НСЗ испуњени, Влада Србије је издвојила још више средстава за ову годину", навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је најавио да ће до краја месеца бити расписано 12 позива за теже запошљиве категорије незапослених.

Додао је да се услови за то стичу данашњим потписивањем Споразума о учинку Националне службе за запошљавање и усвајањем плана НСЗ од стране Владе Србије.

Међу програмима за које је ове године издвојено више пара него прошле, Мартиновић је навео програм самозапошљавања који ће ове године бити стимулисан са 300.000 динара, а за особе са инвалидитетом 330.000, док је лане износ био 250.000.

"Повећаћемо и износ за програме стручне праксе за око 10 одсто, за колико ће бити већа накнада за особе које учествују у овом програму, па ће оне месечно добијати по око 20.000 динара, а лане су добијале по око 16.000. Због дефицитарности великог броја кадрова, биће повећана и помоћ послодавцима који желе да обуче раднике и ти трошкови ће ове године моћи да износе 180.000 динара", појаснио је Мартиновић.

Новац за активне мере запошљавања ће, према речима директора НСЗ, бити углавном намењен приватном сектору.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести