За дигитализацију се пријавило 150 малих и средњих предузећа

БЕОГРАД: Центру за дигиталну трансформацију (ЦДТ) Привредне коморе Србије пријавило се за два дана 150 малих и средњих предузећа за SPEED програм подршке МСП, који је развијен као непосредан одговор на ситуацију насталу због пандемије корона вируса.
kompjuter mis
Фото: pixabay.com

Програм подразумева дводневну онлајн бесплатну консултантску подршку сертификовиних стручњака за дигиталну трансформацију малим и средњим фирмама.

Током обуке свака компанија има прилику да на основу својих потреба добије конкретне савете и едукацију како да уз помоћ дигиталних технологија повећа продају и продуктивност.

“Јавни позив је расписан 8. априла за компаније са пет до 250 запослених из свих области привреде и требало је да буде отворен до краја месеца. Нисмо очекивали овакав одзив“, каже Филип Мрдак, руководилац Центра за дигиталну трансформацију ПКС.

Оснивање, као и актуелни СПЕЕД програм, подржала је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, кроз пројекат Развој приватног сектора у Србији у оквиру Немачке развојне сарадње.

Према речима Мрдака, очигледно да је потреба за другачијим организовањем пословања у актуелним околностима, подигла мотивацију српских предузећа да унапреде знање у области дигитализације.

“У наредном периоду наши консултанти за дигиталну трансформацију почеће да раде са првих 100 пријављених предузећа, а ми ћемо покушати да нађемо начин да и 50 осталих, за које тренутно нема места у програму, добију исту подршку”, навео је он.

Већина пријављених компанија има 10 до 15 запослених и бави се трговином, а углавном су заинтересоване за едукацију у области е-продаје и дигиталне комуникације са потенцијалним купцима.

Међу пријављеним компанијама има и оних које се баве другим делатностима и желе да дигиталне технологије и начине комуникације примене у производњи или организацији пословања уз рад од куће, који је сада масовно присутан, наводи се у саопштењу ГИЗ-а.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести