За неколико недеља уговор за трећи део пруге БГД-Будимпешта

БЕОГРАД: Договор са кинеском страном о изградњи треће деонице пруге Београд-Будимпешта је постигнут, а кроз неколико недеља очекује се и званично потписивање уговора, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlovic/Fonet
Фото: FoNet

Реч је о трећој деоници пруге од Новог Сада до Суботице, а вредност инвестиције је 934 милиона евра. 

Министарка је објаснила да се дуго чекало на ту деоницу јер њихова цена за нас није била прихватљива, али да је на крају постигнут договор о цени. 

Подсетила је да се пруга Београд-Будимпешта налази на ''најважнијем'' Коридору 10 и да је у питању изградња пруге великих брзина, где ће возови моћи да се крећу брзином од 200 км на сат. 

Оно што је важно, наводи министарка, јесте да су и радови на другој деоници коју спроводи руска компанија "РЖД Интернешнл" у току, где се ради тунел Чортановци, а у једном делу врши и експропријација земљишта. 

"Нема сметње ни са српске, ни руске стране када је реч о деоници коју ради РЖД Интернешнл, а ни кинеске, ако говоримо о друге две деонице", рекла је министарка одговарајући на питања новинара у Железничком музеју. 

Михајловић је навела да је пруга Београд-Будимпешта у потпуности усаглашена са европским стандардима, а да радове контролише компанија која је изабрана на тендеру као нотификационо тело. 

"Они контролишу да нигде не буде искакања, јер је за нас пруга од изузетног значаја", рекла је министарка. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести