За нови Ајфон у Молдавији раде 85 дана, у Лихтенштенштајну три

БЕРЛИН: Интернет портал Веривокс у последње две године истражује колико људи у различлитим земљама морају да раде да би себи приуштили Ајфон, па тако знамо да Македонци морају да раде 76 дана да би га купили, а грађани Лихтенштајна само 3 дана.
ajfon, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Немачки Франкфуртер алгемајне цајтунг преноси да се слична калкулација још од 1980-их ради и за хамбургере Мекдоналдса, јер су телефон и хамбургер роба која у свакој земљи кошта отприлике једнако, врло погодни за таква истраживања.

Рачуница такозваног Ајфон-индекса је једноставна, а резултати су изненађујући. Цена најновијег модела Ајфон 12 се пореди за националним бруто дохотком. Потрошачима у Немачкој је у просеку потребно осам радних дана како би зарадили за нови Ајфон 12 са 64 гигабајта меморије.

Први на листи су грађани Лихтенштајна којима су за ту куповину потребна три радна дана, док је последња на листи Молдавија, где за нови Ајфон људи у просеку морају да раде 85 дана, стоји на порталу Веривокс, преноси Дојче веле.

Оно што изненађује је да су ти уређаји у неким сиромашним земљама скупљи него у оним богатијим.

Док у Немачкој Ајфон 12 кошта 876 евра, његова цена у Северној Македонији износи 1.061 евро, без обзира што та бивша југословенска република има једну од најслабијих привреда и што мора да се бори са слабом инфраструктуром и великом незапосленошћу.

Становник Македоније, која има два милиона становника, који жели да има Ајфон у просеку мора да ради 76 дана да би га купио, нешто мање од грађана Молдавије.

Еплов паметни телефон је скуп и сличне је цене и у Грчкој, Шведској или Мађарској, где кошта преко 950 евра.

Према наводима портала Веривокс, цене се разликују пре свега због пореза и увозних царина, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Руси са својом месечном платом могу да купе 0,9 уређаја, Турци 0,8, а Црногорци 0,7.

С друге стране потрошачи у Швајцарској и Норвешкој месечно могу да купе седам, а грађани Лихтенштајна чак девет ових нових Ајфон уређаја, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг, а преноси DW.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести