За оболеле од короне и оне у самоизолацији накнада зараде 100 одсто

БЕОГРАД: Влада Србије је на предлог Министарства за рада донела Закључак којим је обезбеђено право на накнаду зараде у висини од 100 одсто оним запосленима, који због непосредног излагања ризику ради обављања свог посла, лечења, збрињавања и обезбеђења оболелих, привремено одсуствују са рада, јер се налазе у самоизолацији, излоацији или су оболели од вируса COVID-19.
Pexels.com/korona virus
Фото: Pexels.com/korona virus

Како се наводи у сапштењу ресорног министарства, то се првенствено односи на лекаре, медицинско особље, војску и полицију.

Одсустуво са рада они ће доказивати решењем надлежног органа (санитарног инспектора, органа надлежног за контролу прелажења државне границе, царинског органа, изводом из евиденције Министарства унутрашњих послова и друго) или извештајем лекара о привременој спречености за рад (дознака).

За првих 30 дана одсуства са рада висину накнаде зараде послодавци треба да исплате из својих средстава.

Уколико је запослени на плаћеном одсуству више од 30 дана, послодавци могу да, почев од 31. дана одсуства са рада, висину накнаде зараде исплате тако што ће из средстава обавезног здравственог осигурања обезбедити законом прописани износ накнаде зараде, а из својих средстава обезбедити разлику до висине од 100 одсто основа за накнаду зараде, прецизира се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести