ЗА ОКО 9.000 РАДНИКА ВЕЋА ПЛАТА И до 100 евра повишице у најави ДОБИЋЕ ОВИ ЗАПОСЛЕНИ

Запосленима у здравству, а реч је о отприлике 9.000 запослених, углавном немедицинских радника, повећана је основица за обрачун и исплату плата за 10 одсто, али су и измењени коефицијенти - у распону од 1,2 одсто за физичара специјалисту, до 8,34 одсто за запослене на економским, управним и административним пословима.
lekar, pixabay

- Све ово је омогућено недавно усвојеним изменама и допунама Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, које се првенствено односе на немедицинске раднике у здравству који имају најнижа примања, то јест од минималне зараде па до педесетак и нешто хиљада динара. Реч је о техничким службама, администрацији, али и о малом броју здравствених сарадника, а међу њима су психолози, социјални радници и ИТ инжењери у здравству - открива Зоран Савић, председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити.

Плате свих тих запослених биће кумулативно повећане, почев од исплате зараде за јануар 2024. године, кроз коефицијенте, и то максимално до скоро девет одсто у односу на садашње, тј. различитим групама запослених у здравству следоваће различита повећања зарада, кроз коефицијенте.

- Примера ради, пре повећања социјалним радницима и психолозима основна зарада је износила 87.832 динара. Сада, после повећања коефицијента, али и основице за обрачун и исплату плата, она ће износити 99.199 динара. Запосленима са шестим степеном стручне спреме у техничком одржавању, а реч је о онима у управним и административним пословима, плата је била 60.582 динара, а сада стаје 68.198 динара - набраја Савић.

Запослени са четвртим степеном стручне спреме на средње сложеним економским, управним и административним пословима примаће убудуће 55.534 динара, уместо досадашњих 46.602 динара.

- Повећање је у складу са споразумом о измени коефицијента за обрачун и исплату зарада, иако су захтеви синдиката били знатно већи. Наставићемо рад у радној групи за унапређење положаја радника у здравству, а од маја или јуна очекујемо ново повећање плата. Надам се да ће до тада бити усвојене и измене коефицијента за онај део здравствених сарадника и немедицинских радника за које сада то није учињено. Реч је о још неколико хиљада запослених у здравству - наводи Савић.

Колективни уговор за здравство продужен је за наредне три године и остало је да се о томе изјасни Влада Србије, а предмет тог уговора је и побољшање положаја лекара на специјализацији, прецизирање одредби које се тичу њиховог статуса, плата...

(24седам)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести