Захуктала се фабричка активност у Кини најбрже у 10 година

ПЕКИНГ: Активност у кинеском фабричком сектору убрзала се у новембру најбржим темпом у последњих 10 година, уз опоравак друге највеће светске економије на ниво пре пандемије коронавируса, показују резултати заједничког истраживања компанија Кајсин и Маркит.
peking kina pix
Фото: Pixabay.com

Индекс менаџера набавке (ПМИ), који израчунавају Кајсин и Маркит, порастао је у новембру на 54,9 поена са октобарских 53,6 бода, остајући седми месец заредом знатно изнад нивоа од 50 поена који раздваја раст од пада, преноси Ројтерс.

Ипак, растући број случајева Ковида-19 и најновије мере затварања неких главних кинеских трговинских партнера могли би да успоре потражњу за кинеским извозом, који је до сада био изненађујуће отпоран, упозорава се у извештају.

Најновији ПМИ индекс кинеског фабричког сектора је највиши од новембра 2010. године, и долази након објаве званичног владиног податка о производној активности у великим и државним предузећима, а према којем се производња у тим компанијама убрзала најјаче у више од три године.

Пораст куповина преко интернета у новембру указао је на снажну тражњу потрошача, што је ојачало поверење малих и средњих предузећа.

Економски индикатори, почев од трговине до произвођачких цена, наговештавају даљи раст кинеског индустријског сектора.

„Производња је наставила да се опоравља и економија се све више враћа у нормалу како ишчезавају утицаји епидемије Ковид-19 у земљи“, написао је Ванг Џе, виши економиста из Кајсин Инсајт Групе, у напомени објављеној у истраживању.

Нове извозне наруџбине су такође достигне десетогодишњи рекорд, али је стопа њиховог раста скромнија од оне коју бележи производња.

Истраживање спроведено у приватном сектору показало је и да су кинеске фабрике трећи месец узастопно повећале запошљавање нових радника.

Аналитичари предвиђају да ће кинеска привреда ове године порасти за око 2,0 процента, што је најслабије од 1976. године али далеко јаче осталих водећих светских економија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести