Засијао Новосадски сајам: У Хали 1 до 11. априла изложба Сјај

НОВИ САД: На Новосадском сајму свечано је отворена 25. међународна изложба златарства и часовничарства Сјај која траје до понедељка, 11. априла.
s
Фото: sajam.net

- Посебно бих истакао рад запослених на Новосадском сајму који су се потрудили да организују ову приредбу, са оволиким бројем излагача, што је по мојим сазнањима врло тешко, рекао је Милосав Леловић, власник новосадске Златаре ПАН, отварајући најгламурознију приредбу Новосадског сајма. - Желим много успеха колегама, пријатељима и посетиоцима у новим контактима, приказивањима нових технологија и производа, а морам да нагласим и значај овог Сајма. Моји пословни пријатељи из Пољске нису отишли у Минхен на Сајам који почиње управо данас - дошли су на Сајам у Нови Сад јер се овде осећају јако добро, топло и пријатно, истакао је Леловић.

- Желим свима да се захвалим што смо успели да направимо овако сјајан Сајам, тачније да вратимо СЈАЈ под куполе Новосадског сајма јер као што знате последње две године нисмо били у прилици да то урадимо, рекао је Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма.

- Ово је 25. по реду изложба, а имамо излагаче из шест земаља. Поред оних из Србије, ту су и учесници из Турске, Пољске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Покушавали смо више пута да га проширимо, да имамо више широке публике која би могла и да купује изложене експонате. Ипак је ова приредба усмерена ка струци и професионалцима. Ово је стварно еснафски сајам. GEMEXPO који се организује у сарадњи са Српским гемолошким друштвом GemS - минерали, фосили, драго и полудраго камење биће пред посетиоцима од сутра, а сигуран сам да ће и тај део Сјаја бити атрактиван за оне који нису професионалци, али јесу колекционари и љубитељи, додао је Цветковић. - Припремамо се за нашу највећу манифестацију 89. међународни пољопривредни сајам, који ће бити одржан од 21. до 27. маја. До тада, Новосадски сајам нека буде у сјају, рекао је Цветковић.

Најскупљи експонат изложбе Сјај се налази управо на штанду Златаре Пан - полуга првог српског инвестиционог злата. Тешка је један кг, направљена је од 24к злата финоће 999,9. Њена вредност је око 58.000 евра и вероватно је најскупљи експонат приказан на Изложби Сјај за ових 25 година.

Новосадски сајам је од 8. до 11. априла, домаћин учесницима 25. међународне изложбе златарства и часовничарства Сјај. У жељи да се изађе у сусрет излагачима и датум одржавања изложбе усклади са сличним приредбама у свету, она је померена са јесени на пролеће, а постављена је и у новом простору - овога пута у Хали 1 Новосадског сајма.

Фото: sajam.net

Током четири дана биће одржана и четири стручна скупа. Данас се говорило о средњовековном накиту у Србији - узорима, паралелама, мотивима. У недељу, 10. априла, у оквиру изложбе GEMEXPO, предавања почињу у 11 часова, а теме ће бити "Како трагати за драгим камењем", "Читање камена: записи макро и микросветова" и "Узроци обојености драгог камења". Истог дана Стручна комисија која вреднује квалитет изложених експоната, ће најуспешнијим излагачима уручити престижна признања Новосадског сајма.

Изложба Сјај ће бити отворена од 10 до 19 часова, а последњег дана од 10 до 16 часова. Улаз се не наплаћује.

           

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести