Завршени радови на косини Источног крака Коридора 10

БЕОГРАД: Радови на стабилизацији косине испред тунела ''Сопот“ на Источном краку Коридора 10 су завршени и у јавни саобраћај у пуном профилу пуштено је последњих 400 метара деонице Станичење - Пирот, укупне дужине 16,65 километара, саопштили су Коридори Србије.
Istočni krak Koridora 10/Koridori Srbije
Фото: Коридори Србије/Источни крак Коридора 10 архива

У саопштењу се наводи да је, како би се обезбедила трајна стабилност косине, изграђено 137 шипова, дужине 15 метара, повезаних армирано бетонским роштиљем и зидним платном висине девет метара. 

Уграђено је око 4.000 кубних метара бетона и више од 500 тона арматуре, а преко потпорне конструкције изведен је стабилизациони насип од земљаног материјала.

Коридори Србије подсећају да је деоница Станичење-Пирот отворена за саобраћај од 2017. године и да је део деонице пуштен у саобраћај 2018. године. 

Како се наводи, на тој деоници су два савремено опремљена тунела, Сопот и Сарлах, укупне дужине 640 метара, две саобраћајне петље, 19 мостовских конструкција, 15 речних регулација укупне дужине 4.393 метара, девет километара локалних путева.

Такође, на деоници је и алтернативна саобраћајница дужине 2.750 метара којом се преко петље Запад остварује веза индустријске зоне Пирот са аутопутем, а даље према Истоку са државним путем IIА реда Ниш - Димитровград.

Радове на изградњи трасе и објеката извела је грчка компанија Актор, а опремање тунела електромашинском опремом азербејџанска компанија Азвирт, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести