Зелено светло за улагање ЕПС-а у електране Горње Дрине

БЕОГРАД/ФОЧА: Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) Србије одобрила је да Електропривреда Србије (ЕПС) са Електропривредом Републике Српске (ЕРС) стекне заједничку контролу над фирмом "Хидроелектроенергетски систем Горња Дрина" из Фоче, наводи се у Решењу које је објавила КЗК.
e
Фото: Tanjug/video

Над фирмом из Фоче потпуну контролу има ЕРС преко своје зависне фирме из Требиња а КЗК је овом одлуком дао зелено светло како би и ЕПС да има удео у контроли и власништву.

ХЕС Горња Дрина настао је одлуком Владе Републике Српске септембра 2019. године и то спајање фирми Хидроелектрана Бук Бјела и Хидроелектране Фоча и Паунци а у вези са пројектом изградње хидроенергетског система "Горња Дрина".

Како се наводи у решењу, пројекат изградње ХЕС Горња Дрина предвиђа изградњу хидроелектрана Бук Бјела, Фоча и Паунци чија би укупна инсталисана снага износила 180,9 MW.

ЕПС приступа ХЕС Горња Дрина после одлука Надзорног одбора и Владе Републике Србије а требало би да на основу новчаног улога који ће унети стекне између 50 и 60 процената удела.

Почетак изградње хидроелектране Бук Бјела најављен је за јануар 2021. године, док је за друге деве електране почетак изградње од почетка 2023. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести