Железара Смедерево ће моћи да повећа извоз у ЕУ за око 30 одсто

СМЕДЕРЕВО: Железара Смедерево ће, најновијом прерасподелом квоте за увоз челика у ЕУ, на кварталном нивоу моћи да повећа извоз топловаљаног лима са 120.000 тона на 150.000 тона, што је повећање од око 30 одсто, речено је данас Танјугу у компанији ХБИС.
Zelezara Smederevo Foto: Yotube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Такође, кажу да ће нова уредба Европске комисије о прерасподели квота за увоз челика у ЕУ позитивно утицати на пословање ХБИС групе Србија.

Европска комисија усвојила је 16. марта Уредбу о прерасподели квота за увоз челика у ЕУ, које су до сада биле намењене Русији и Белорусији, а којом су Србији повећане квоте за извоз појединих врста челика.

ЕК је уредбу донела након одлуке о забрани увоза челика из Русије и Белорусије на тржиште ЕУ.

"У случају Србије нове квоте за извоз челика на тржиште ЕУ, односе се само на програм топловаљаних трака и лимова, док програм производа од белог лима, хладноваљане траке и лимови нису обухваћени овим променама", рекао је Тањугу генерални директор продаје и маркетинга у ХБИС групи Србија Александар Младеновски.

Каже да је ХБИС група Србија пре увођења квота пласирала највећи део својих производа на тржиште ЕУ, али и да је због мера ЕК донетих 2019. године морала да смањи обим производње. "Најновијом прерасподелом квоте топловаљаног програма су на кварталном нивоу са 120.000 тона, повећане на 150.000 тона, што представља раст од око 30 одсто, али то није ни близу могућностима које је смедеревска железара имала пре увођења квота", навео је Младеновски.

Додаје да ће компанија у складу са новим мерама прилагодити своју производњу и стратегију продаје.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести