Женско предузетништво енергија знања, иновација, креативности

БЕОГРАД: „У протеклих пет година положај жена на тржишту рада у Србији је унапређен, што се огледа у повећању стопе њихове запослености за 9,4 процентна поена, а Србија је стратешки опредељена за унапређење положаја жена на тржишту рада, како би ови показатељи били још бољи”, каже министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.
darija kisic tepavcevic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Она је данас говорила управо о женском предузетништу на Павиљону Србије у оквиру светске изложбе Експо 2020 у Дубаију.

"Женско предузетништво у Србији је важна тема, нарочито са аспекта побољшања положаја жена на тржишту рада", рекла је министарка и додала да су предузетници, без обзира на пол, катализатори промена и представљају енергију знања, иновација и креативности.

Навела је да је у Дубаију на Светској изложби више од 100 сјајних жена предузетница, које својим образовањем, радом, способношћу представљају лице Србије која ствара и која има иновативне идеје.

"Овде смо да охрабримо жене да покрену сопствени посао, да чујемо њихова искуства, као и да позовемо све на партнерство и сарадњу", навела је Кисић и нагласила да је жена стуб породице и да жена, такође, може бити веома значајан ресурс када је у питању економски развој земље.

Подсетила је да су Стратегијом запошљавања 2021-2026. и пратећим Акционим планом дефинисане мере за побољшање положаја жена на тржишту рада, те да Стратегија препознаје жене као кориснице додатне, интензивне и интегрисане подршке, како би се адекватно припремиле за ефикасан улазак на тржиште рада и одрживо економски оснажиле.

"Циљ мера активне политике запошљавања, међу којима су мере за активно тражење посла, програми додатног образовања, обуке, субвенције за запошљавање и програми јавних радова, су лакше запошљавање и интеграција на тржиште рада", додала је министарка.

Према њеним речима, један од циљева јесте и оснаживање жена да ступе на тржиште рада у области ИТ сектора, који се брзо опоравио од последица кризе изазване пандемијом Ковид 19.

Кисић Тепавчевић је истакла и да је Србија међу водећим земљама у борби за родну равноправност и да је Србија прва земља која није чланица ЕУ, а која је увела Индекс родне равноправности, као показатељ степена укључености жена у различитим сферама живота.

"Влада Србије посвећена је унапређењу родне равноправности у оквиру плана реформи", нагласила је Кисић и додала да је заступљност жена у институцијама побољсана, о чему говоре подаци да је председник Владе жена, да је у Влади 10 министарки, да је у републичком парламенту 40 одсто жена, да су на челу Народне банке Србије, Врховног касационог суда.

Подаци Светског економског форума за 2020. кажу да је Србија на 20. месту у погледу родне равноправности”, додала је министарка.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести