Жежељ: Стална подршка јачању војвођанске привреде

Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу 19. септембра расписао је конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину нове опреме за мала и средња предузећа у 2021. години у вредности од 263 милиона динара.
d
Фото: Приватна архива

Подршка је намењена фирмама за куповину нове опреме неопходне за реализацију инвестиционог пројекта, односно за почетак, унапређење или повећање обима производње чија нето набавна вредност не може бити нижа од 4 милиона динара без урачунатог ПДВ-а и пратећих трошкова, а рок за подношење пријава на конкурс траје закључно са уторком 12. октобра ове године, рачунајући и тај дан. Спровођење овог конкурса поверено је Развојној агенцији Војводине.

– Очекујемо да ће као и на претходним конкурсима бити велика тражња, а оно што могу обећати јесте да ће критеријуми који су јавни бити и испоштовани и да ће свако ко заслужује на крају добити средства. Наша процена је да ће четрдесетак фирми добити ову помоћ – изјавио је Дневник, директор Развојне агенције Војводине је Никола Жежељ.

Он наводи да је ово трећи конкурс који је расписан као подршка војвођанској привреди за набавку производних машина, али је прошле године због коронавируса направљена пауза. Оно што је значајно, каже Жежељ, јесте што је ове године издвојено знатно више новца него раније.


Подршка из Јапана

У Развојну агенцију Војводине из Јапана је стигла санитарна инспекторка која ће у наредне две године, колико је планирано да проведе у Новом Саду, са запосленима у РАВ-у обилазити произвођаче хране који су наслоњени на пољопривреду по Војводини како би им кроз саветодавни рад помогли да подигну квалитет услуга.

– Идеја нам је да тридесетак предузећа у наредне две године прође кроз наш систем подизања стандарда – истиче Никола Жежељ.


– Када смо почели 2018. године имали смо свега 100 милиона динара за те намене, а пријава је било које су укупно потраживале две милијарде динара. Пријава које су прошле тражене критеријуме је било у укупном износу 1,2 милијарде тако да је сваки 12. добио новац. У наредном конкурсу смо имали 200 милиона, тада је захтева било за око 700 милиона, а око 25 процената пријављених је добило новац. Видећемо како ће сада изгледати, али је важно да је порасла количина средстава која се издваја за ове намене – наводи директор Развојне агенције Војводине.

Они који буду изабрани на конкурсу мораће да доставе банкарску гаранцију на основу које РАВ пребацује новац у износу до 50 одсто укупне цене машине. Када се куповина обави, представници РАВ долазе да провере ли је то та машина за коју су на основу предрачуна добили новац, обележава се и ставља право залога на три године и враћају банкарску гаранцу. Тиме је предузеће обавезано да у наредне три године купљену машину користи, чиме се истовремено и штити новац пореских обвезника у Војводини, појашњава Никола Жежељ.

Он је изразио уверење да ће конкурс за опрему расписивати и у 2022. години, али да ће за сада привремено бити обустављен конкурс за нова радна места, јер је било озбиљних апмлитуда с бројем запослених и у фирмама која су добила средства за запошљавање.

– РАВ константно ради истраживања и комуницира с великим бројем привредних субјеката на трериторији Војводине. Радимо томесечна истраживања. Показало се да скоро четвртина оних који су одговорили на наш упитиник каже да су им неопходна средства за куповину нове опреме. Неких 14-15 одсто кажу да су им неопходна средства за подршку приликом реконструкције, изградње или надоградње објеката, а онда да су им потребна средства за наступ на међународним сајмовима или на проналажењу купаца. Захваљујући тим подацима покушавамо да дефинишемо меру да они који већ узимају кредите да би изградили свој производни погон добију бескаматни кредит, односно да покрајинске институције врате средства која би они плаћали као камату – највљује Никола Жежељ.

Додаје и да око конкурса за опрему, може за одређене делатности у којима војвођанске компаније могу бити конкурентније на међународном тржишту да, уз новац за опрему, добију и услугу менторинга који ће помоћи да се боље организују.

– Покушавамо да наше привреднике изведемо у иностранство и нађемо им тамо пословне партнере, а покушавамо и да дођемо код њих кући, да их припремимо и да заједнички тражимо за њих партнере, за сваку појединачну фирму. С тим у вези Развојна агенција Војводине организује и „Дане добављача“. Прошле године нису одржани због епидемијских мера, а ове године пребачени су на дигиталне формате и од марта до јуна одржано је четири „Дана добављача“ на којима су повезивани мали домаћи произвођачи највише у сектору хране са трговинским ланцима из Србије и региона.  Сваки регион и држава имају своје специфичности, а Војводина има изузетно развијену прехрамбену производњу и предузећа која производе квалитетну робу – истиче Жежељ.

Након годину дана паузе, условљене епидемијом коронавируса и отказивањем бројних програма, Развојна агенција Војводине поново је присутна на сајмовима.

– Од 11. до 13. октобра наступамо на сајму некретнина и инвестиција “Експо реал” у Минхену. На том сајму наступиће осам наших градова са својим пројектима и понудом инвестиционих потенцијала. Тај сајам је за нас значајан, јер смо први пут када смо наступили на том сајму успели да дођемо у контакт с јапанским “Нидеком” који ће, надамо се, имати најзначајнију инвестицију у Новом Саду и Србији откако је кренуо нови инвестициони циклус – каже Жежељ.

Други сајам је „Туто фуд“ у Милану који се одржава од 22. до  26. октобра и ту ће РАВ наступити с компанијама које се баве органском производњом.


Са Републиком Српском на заједничком послу

Развојна агенција Војводине и Развојна агенција Републике Српске  потписале су средином ове године споразум о сарадњи који обухвата размену искустава и знања, што подразумева да запослени из обе агенције иду у Републику Српску односно у Војводину на неколико дана како би били укључени у посао и научили нешто ново, јер су се у досадашњем деловању две развојне агенције бавиле различитим темама и имају једни од других шта да науче.

– На предстојећим сајмовима ће нам бити колеге из Републике Српске. Водимо их и у Минхен и у Милано да виде како то изгледа, а очекујем да ће Војводина и Република Српска дефинисати заједнички наступ на сајмовима. Да ли ће то бити заједнички наступ на једном штанду, или ћемо бити једни до других то су техничка питања, али је намера да након 2022. године заједнички наступамо на сајмовима по Европи – наглашава Жежељ.


– Са собом водимо шест компанија. Желели смо да окупимо произвођаче који неће кокунрисати са истом робом као Италијани или Шпанци, већ да на том сајму за европско тржиште хране представимо произвођаче органских производа од малина, ароније, печурака... Иако не спада у ову календарску годину, већ у фебруару 2022. предвиђен је наступ на сајму воћа и поврћа „Фрут лоyистик“ у Берлину, где у континуитету наступамо – истиче Жежељ.

Један од важних корака које желе да предузму на повезивању произвођача пољопривредних производа и продајних ланаца.

– У будућности желимо да се бавимо произвођачима који имају квалитетну робу а не желе или нису у стању да развијају сопствени бенд, па да почнемо за њих да организујемо сајам робних марки, како би свој производ који је квалитетан, а нема име, да у сарадњи с трговинским ланцима или неком другом фирмом, под њиховом робном марком производе своје производе.

Александар Савановић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести