Зиђин оживљава рудник Церово, прве количине бакра у мају

БОР: Компанија Зиђин Бор Копер почела је раскривање рудника бакра Ново Церово, трећег у саставу овог рударског комплекса, чији се капацитет процењује на два и по милиона тона руде годишње, а век експлоатације на седам година.
Bakarna zica/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Помоћник генералног директора Зиђин Бор Копера, Ху Шаохуа, најављује да се прве количине бакра из овог рудника очекују почетком јуна и подсећа да компанија од октобра 2019. континуирано обнавља и унапређује рударску производњу.

У складу са законодавством Србије, после добијања свих потребних дозвола и лиценци за рад, израђени су приступни путеви до рудника, набављена је бројна механизација и запослено око 200 нових младих људи, саопштавају из Зиђин Бор Копера.

Руководилац Церова, Драган Илић, објашњава да је компанија уложила много пара у овај рудник и прецизира да је за потребе Новог Церова купљено 15 камиона, три багера, две бушалице, булдозер, ваљак, утоваривач и цистерна за гориво.

Ново Церово састоји се од површинског копа и дела који ће се бавити само дробљењем, млевењем и отпремањем руде преко хидротранспорта до кривељске флотације. Због тога је у току и ревитализација дробилица, млинских секција и хидротранспорта, као и контрола агрегата.

Уместо старе примарне дробилице, купљена је нова чељусна дробилица, а наручена је и терцијарна дробилица ради боље прераде и ситније руде у млинским секцијама, истиче Ху Шаохуа.

Прву количину оксидне руде Зијин Бор Копер планира да пропусти кроз постројење средином маја и тада спроведе експеримент флотирања, који би требало да покаже колико ће бити искоришћење метала при преради такве руде.

Оживљавање производње у Церову, наглашава Ху Шаохуа, велика је прекретница у повећању производње бакра и значајан напредак компаније у првом кварталу 2020.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести