Зорана Михајловић: Сарадња са Бехтелом и у области енергетике

БЕОГРАД: Сарадња у области енергетике и улагања у обновљиве изворе енергије биле су теме данашњег састанка потпредседнице владе и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић са делегацијом америчке компаније Бехтел.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Саговорници су се сложили да одличну сарадњу која је започета у сектору инфраструктуре и саобраћаја треба наставити и у енергетици.

Делегацију Бехтела предводио је председник компаније за регион Сту Џонс, а састанку је присуствовао и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

"Урадили смо много тога заједно у претходном министарству и за Србију је важно да и у енергетском сектору сарађујемо на пројектима са једном од најбољих светских компанија. Припремили смо нове законе, јер хоћемо да створимо повољно пословно окружење и отворимо тржиште за нове инвестиције", навела је Михајловић, саопштило је министарство.

Истиче да је ово важна година за енергетски сектор, као и да се припрема национални план за енергетику и климу.

"Радићемо на декарбонизацији, хоћемо да повећамо производњу из обновљивих извора енергије и да унапредимо енергетску ефикасност. Ваше знање и искуство и примена нових технологија је добродошла", рекла је Михајловић.

Сту Џонс је истакао да је Бехтел заинтересован да ради у Србији и да тренутно највише раде у Великој Британији на пројектима у вези са обновљивим изворима енергије.

"Сматрамо да Србија може и треба да буде прва земља у региону која ће улагати у нове технологије у обновљивим изворима енергије, посебно у области ветропаркова, соларне енергије, али и у зелени водоник. Спремни смо да радимо заједно, да разговарамо о стратегији развоја и да у вашој земљи применимо нове технологије", рекао је Џонс.

Амбасадор Годфри изразио је задовољство због досадашње успешне сарадње, рекавши да је Бехтел светски призната компанија која је заинтересована за пројекте у енергетском сектору у Србији.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести