ЗВАНИЧНО ЗАВРШЕНА ГРЕЈНА СЕЗОНА Да ли ће РАДИЈАТОРИ бити топли уз најављено захлађење? ЕВО до када су топлане у обавези да греју

Иако су спољне температуре већ неколико дана изнад 30 степени Целзијуса и све изгледа да је на прагу лето - заправо смо тек на почетку пролећа. Грејна сезона јуче је званично завршена, а да ли ће бити потребе да радијатори поново буду топли видеће се за који дан, пошто је најављен пад темературе и до 20 степени.
а
Фото: Dnevnik.rs

По речима директора Удружења топлана Србије Дејана Стојановића, топлане ће, уколико буде било потребе, испоручивати топлотну енергију до 3. маја, а неке и дуже.

Управо то је недавно рекла и председница Скупштине удружења топлана Србије Ивана Калања, указавшти да су, у случају ниских температура, топлане у обавези да до 3. маја испоручују грејање. По њеним речима, топлане су, упркос високим температурама, у обавези да прате прогнозе и да од 15. априла до 3. маја, уколико средње дневне температуре буду испод 12 степени, морају испоручивати топлотну енергију.

- Морам да напоменем да је у јануару, колико год да нам је деловао благ, у Београду, на пример, било девет ноћи грејања, тако да је грејање било у реду спрам спољних услова - рекла је Ивана Калања.

Када је реч о захтевима за повећање цена, Ивана Калања је истакла да су неке локалне самоуправе одобриле веће цене, али да већина није.

Фото: Dnevnik.rs

- На крају грејне сезоне се своде рачуни. Израчунаће се колико је потрошено енергената, електричне енергије... Методологија каже да ће се, уколико је више наплаћено, цена за наредну грејну сезону смањити и обрнуто, тако да ћемо до почетка наредне грејне сезоне имати тачан пресек у свим градовима - указала је Ивана Калања.


Топлане се све више модернизују

Говорећи о грејној сезони која је јуче званично завршена, Ивана Калања указала да је протекла без икаквих проблема, да су се топлане добро спремиле и да се из године у годину све више модернизују. Она је истакла да се постепено прелази на чистије енергенте и да тренутно 80 одсто топлана користи природни гас, а остале топлане и даље користе мазут и угаљ.


По њеним речима, према важећем Закону, прелазак наплате по потрошњи је обавеза, сви новоизграђени објекти улазе у такву врсту наплате, а у старијим објектима се постепено прелази на тај систем наплате. Председница Скупштине удружења топлана Србије истакла је да се грејање у 15 градова наплаћује по потрошњи, а у осталим градовима грејање се наплаћује на оба начина.

Дакле, грејање преко топлана ће се, ако буде било потребе, наставити, а сигурно је да ће тако бити и у домаћинствима која се самостално греју. Многи су већ одавно угасили котлове, пећи на угаљ, дрва, струју, природни гас... и друга грејна тела, али, како кажу, још нису потпуно сигурни да их неће поново активирати. Биће и оних који ће за догревање користити клима уређаје, које су, последњих дана, иако је тек четврти месец у години, активирали да би расхладили простор у којем бораве.        

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести