НБС: Дијаспора послала у Србију 1,33 млрд евра за пет месеци

БЕОГРАД: Дијаспора је послала у Србију током пет месеци 2018. године једну милијарду и 336 милиона евра, што је за 14,5 посто више у односу на исти период претходне године, према прелиминарним платнобилансним подацима Народне банке Србије. 
evri, pixabay
Фото: Pixabay

Према подацима о регистрованим дознакама за пет месеци ове године, преко брзог трансфера новца и рачуна извршено је око 700.000 трансакција, кажу у НБС за Тањуг.

Просечан износ примљених дознака разликује се у зависности од дестинације и начина њиховог слања, нпр. преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке се креће око 280 евра, а преко рачуна он је знатно већи. 

Према проценама НБС, за пет месеци ове године, прилив по основу нерегистрованих дознака (ван банкарских рачуна и брзог трансфера новца) износио је око 618 милиона евра.

Посматрано по земљама, највише дознака у последњих пет година, као и у првом тромесечју 2018, долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске, а највећи део прилива дознака реализује се у еврима (око 80 одсто).

У последњих пет година, како кажу у НБС, прилив дознака у Србију релативно је стабилан, а њихово учешће у бруто домаћем производу креће се око осам посто, што у централној банци очекују и у овој години.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести