НБС: Инфлација до краја године око доње границе циља

БЕОГРАД: Инфлација ће се до краја ове године и у првој половини наредне кретати око доње границе дозвољеног одступања од циљане вредности од 3,0 процента плус/минус 1,5 одсто, на шта ће пре свега деловати ефекат високе базе код цена поврћа, процењује Народна банка Србије у новембарском Извештају о инфлацији.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Постепено приближавање инфлације централној вредности циља очекује се у средњем року под утицајем раста агрегатне тражње, наводи се у извештају представљеном данас на конференцији за медије у НБС.

У наредне две године, инфлација би требало да се задржи испод централне циљане вредности од 3,0 процента услед наставка ниских трошковних притисака, као и претпостављеног благог смањења светске цене нафте.

На ниске инфлаторне притиске, како се напомиње, указује и базна инфлација, која је и даље ниска и стабилна, као и додатно снижена инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде.

Према резултатима анкете агенције Ипсос, финансијски сектор очекује да ће се инфлација у трећем кварталу и октобру 2020. кретати у распону од 2,0 одсто до 2,5 одсто.

Истовремено, резултати анкете агенције "Блумберг" показују да су краткорочна инфлациона очекивања финансијског сектора, након што су у јулу ове године била на нивоу од 2,9 процената снижавана у наредним месецима - на 2,1 одсто у новембру.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести