Незадовољни фриленсери траже укидање дугова од 2015.

БЕОГРАД: Удружење "Интернет радници Србије - ИРС" организовало је данас испред Скупштине Србије протестни перформанс под слоганом "Борба без подела је победа за свакога", којим су највили наставак борбе за укидање дуговања за порезе и доприносе од 2015. године.
kompjuter frilenser
Фото: pixabay.com

Они су изразили незадовољство због усвојених измена Закона о порезу на доходак градана и поручили да треба пронаћи одрживо решење правног и пореског статуса свих интернет радника.

"Наши захтеви су обустава наплате пореза и доприноса од 2015. године, као и праведно и одрживо решење нашег будућег правног и пореског статуса", саопштено је на скупу.

Представници удружења су на бетону, на платоу испред Скупштине Србије, спрејевима исписали "Борба без подела је победа за свакога".

Сви учесници перформанса носили пластичне маске које су им потпуно прекривале лица из, како су рекли, "безбедносних разлога".

"Ми смо Интернет радници Србије и овим перформансом најављујемо наставак борбе за циљеве које смо имали читаве године, којима се противимо Измени Закона о пореском дохотку грађана, која је усвојена споразумом од стране два удружења фриленсера и владе", рекла је новинарима чланица удружења која је желела да остане анонимна.

Планирано је да се дуг за период од скоро шест година отплаћује до 1. јануара 2022. године у месечним ратама, а интернет радници кажу да не знају шта их чека после тог датума уколико дуговање не измире.

Влада Србије је 21. априла постигла договор са фриленсерима о наплати пореза који подразумева да се обавезе по основу пореза и доприноса утврђују решењем Пореске управе које долази након усвајања закона.

Скупштина Србије усвојила је 28. априла измене Закона о порезу на доходак грађана и допуну Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, које се односе на опорезивање фриленсера.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести