НИС: Дивиденда акционарима од готово седам милијарди динара

БЕОГРАД: Компанија Нафтна индустрија Србије (НИС) ће данас својим акционарима исплатити дивиденду у износу од готово седам милијарди динара.
1
Фото: naftna industrija srbije

У ту сврху је укупно издвојено скоро 6,95 милијарди динара, што је 73 одсто више од износа исплаћеног на име дивиденде прошле године, саопштено је данас из те компаније.

Право на исплату дивиденде имају сви акционари који су били уписани у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности као власници акција на Дан акционара НИС-а, односно 11. јуна 2018. године, наводи се у саопштењу.

Грађанима Србије, који поседују акције НИС-а, биће исплаћено 36,22 динара по акцији, што је износ који се добије када се од бруто вредности дивиденде по акцији (42,61 динара) одбије порез од 15 одсто који је НИС дужан да обрачуна и уплати за ове акционаре при исплати дивиденди.

У буџет Републике Србије, која поседује 29,87 процената акција НИС-а, на име дивиденде из добити за 2017. годину биће уплаћено 2,07 милијарди динара, а држава остварује и приход на основу пореза који се уплаћује приликом исплате дивиденде акционарима. 

Ово је шеста година заредом да НИС исплаћује дивиденду својим акционарима, којима ће на име дивиденде и у складу са одлуком Скупштине акционара одржане 21. јуна, бити исплаћено 25 одсто нето добити НИС-а која је проешле године износила 27,79 милијарди динара. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести