НИС уложио 30 милиона динара за модернизацију лабораторије

БЕОГРАД: Нафтна индустрија Србије (НИС) инвестирала је 30 милиона динара у модернизацију лабораторије за контролу квалитета авио-горива која се налази у Аеросервису у оквиру Аеродрома "Никола Тесла" у Београду, а у циљу безбедности путника у авиону.
1
Фото: Tanjug

Директор НИС-ове лабораторије "Даунстрим" Наташа Бадрљица каже да је модернизација подразумевала куповину опреме за праћење квалитета млазног горива, као што су апарати за одређивање дестилације, тачке мржњења, паљења и густине.

Осим тога, додаје она, повећан је и ниво безбедности заштите на раду, а послове обављају висококвалификовани радници.

Бадрљица је објаснила да лабораторија "Даунстрим" послује у оквиру Научно-технолошког центра у Новом Саду, а њен је циљ да прати пословање НИС-а, као и да уводи нове иновације за ту компанију.

"Лабораторија је акредитована од стране Акредитационог тела Србије, а у складу са стандардима за праћење квалитета, производње и дистрибуције млазног горива. Тиме су обезбеђени сви услови за сертификацију и ресертификацију млазног горива", рекла је Бадрљица новинарима у модернизованој лабораторији која је данас отворила врата за медије.

Управник Аеросервиса у Београду Дејан Ракочевић истакао је да та станица снабдева авионе горивом свакодневно, а с обзиром на велики број путника који користи ту врсту превоза, имају одговорност да обезбеде гориво одговарајућег квалитета.

"У томе нам помажу лабораторија у рафинерији Панчево која сертификује гориво на месту производње и лабораторија у Аеросервису која врши ресертификацију горива. То је нама коначна потврда да је гориво одговарајућег квалитета и да можемо да га испоручимо", објаснио је Ракочевић.

Каже да је компанија НИС већ 13 година стратешки партнер Међународног удружења авиокомпанија (ИАТА), које има 291 члана, те да би постала стратешки партнер, наводи Ракочевић, компанија НИС морала је да уведе њихове стандарде.

"Они нас редовно контролишу, а извештаји се достављају свим чланицама, тако да било која компанија када планира лет за Београд распитаће се ко је ту снабдевач и доступан јој је извештај о нама као снабдевачу са становишта квалитета горива и услуга", указао је Ракочевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести