Нов рекордан број путника на аеродрому "Никола Тесла"

БЕОГРАД: На аеродрому "Никола Тесла" у јануару је забележено 333.989 путника, што је нов апсолутни месечни рекорд, чиме је настављен 19-месечни тренд раста броја путника у београдској ваздушној луци.
aerodrom nikola tesla
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, ilustracija)

У посматраном месецу је обављено 4.180 полетања и слетања, док повећање промета робе и поште износи 9,0 одсто, саопштио је данас Аеродром.

Београдски аеродром је у јануару 2018. забележио и изванредну тачност (редовност) полазака свих летова од чак 91,2 одсто. 

Наиме, реномирана британска институција ОАГ, која најдетаљније прати редовност авио-саобраћаја у целом свету, окарактерисала је у годишњем извештају за 2017. годину као изврсну сваку просечну редовност полазака која је виша од 85 одсто за категорију аеродрома који имају између 2,5 и пет милиона седишта у одласку на годишњем нивоу, а у коју спада и београдски аеродром.

Такође, проценат летова са великим кашњењем у јануару је износио само 1,6 одсто, док просечно кашњење свих полазака износи 5,17 минута.

Изванредни резултати на почетку године дају основа за веровање да ће аеродром "Никола Тесла Београд" у 2018. години заузети високо место у Европи и свету према тачности полазака летова.

Са аеродрома "Никола Тесла" тренутно током зимске сезоне 26 авио-компанија у редовном авио-саобраћају путницима омогућава директне летове ка 61 дестинацији у 36 држава на четири континента. 

Према најавама, понуда атрактивних летова са београдског аеродрома биће настављена директним летовима иранске националне авио-компаније Иран Аир, која ће престонице Србије и Ирана повезати након 27 година. 

Већ 19. марта и друга иранска авио-компанија Љесхм Аир најавила је почетак летова за Техеран, авио-компанија Вуелинг од 24. марта летове за Барселону, а авио-компанија Изиџет ће од 31. јула започети летове за Базел, а од 10. августа и за Берлин.

У саопштењу се подсећа, да је 2017. године београдски аеродром угостио 5.343.420 путника и да је "Никола Тесла" једини аеродром у региону који се налази на листи 100 најпрометнијих аеродрома у Европи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести