Нова наплатна рампа код Врчина, 25 уместо 15 трака

БЕОГРАД: Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је јутрос отварању нове наплатне рампе "Београд" на аутопуту код Врчина, истакавши да је она веома важна јер има већу пропусну моћ – до 45 одсто односно укупно 25 трака уместо 15 на "Бубањ Потоку".
naplatna rampa Tanjug
Фото: Tanjug

Он је, у обраћању, казао да је пропусна моћ нове наплатне рампе више од 5.600 возила, а била је раније 3.200 по сату на "Бубањ Потоку".

Изразио је уверење да ће се за време празника и када се заврши васкршњи празник, те људи буду враћали, видети да нема никаквих проблема и заустављања.

"Ова наплатна рампа је нешто што ће омогућити већу пропусну моћ", подвукао је Вучић.

Наплатна рампа има укупно 25 трака и 22 саобраћајна острва и замениће "Бубањ Поток" који има 15 трака.

Вучић каже да је на "Бубањ Потоку" годишње било 39,3 милиона возила и да ће ове године бити повећано на 42 милиона, као и да је циљ буде и више од 50 милиона.

Премијер је изразио задовољство што је влада успела да направи нешто модерно, јер је наплатна рампа Бубањ поток направљена пре четири деценије.

Указао је да се приводи крају и изградња Коридора 10 источног и јужног крака, те најавио да ће влада дати све од себе да тај посао заврши до краја године.

Thumbnail

Како каже, Коридором 10 кроз нашу земљу ће ићи већи број камиона ка Софији и Скопљу и пут ће трајати за око 3,5 сата мање него преко Румуније и Бугарске.

Он је истакао да је урађено више километара аутопута и мостова него у претходних више од 10 година, што ће Србији донети веће приходе.

Вучић је навео да га брине деоница Коридора 10 код Банцарева, као и да је тежак део за градњу кроз Грделичку клисуру од око 25 км, али да ће све то бити завршено, чиме ће бити остварен сан стар око 150 година да ту буде изграђен добар пут.


Уклањање рампе "Бубањ Поток" после првомајских празника
Уклањање старе наплатне рампе "Бубањ Поток" на аутопуту, коју је данас заменила нова наплатна станица  "Београд" код Врчина, почиње после првомајских празника, најавио је в.д. директор Путева Србије Зоран Дробњак.
Дробњак је захвалио Влади Србије на тој инвестицији.
Реч је о пројекту измештања рампе "Бубањ Поток" због укрштања обилазнице око Београда са аутопутем Београд-Ниш.
Нова наплатна станица код Врчина која има већу пропусну моћ од "Бубањ Потока" отворена је у присуству премијера Србије Александра Вучића, а Дробњак је рекао да њеним пуштањем у рад  рампа "Бубањ поток"  одлази у историју.

Премијер јер поручио Врчинцима да ће бити завршени сви околни путеви и да више неће имати проблема са изласком на аутопут и наплатом, као и је на том делу обављена регулација Врчинске реке.

Према његовим речима, ускоро ће бити завршена и изградња робне куће Икеа код Бубањ Потока и да ће на подручју Врчина бити драстично повећана цена земље.

"Очекујем још два инвеститора ту да дођу", додао је Вучић.

“Јуче смо имали преговоре са Кинезима за деоницу Коридора 11 Прељина - Пожега у дужини од 31 км, наша је процена да то вреди око 390 милона евра. Веома су скупи радови кроз Овчарско - кабларску клисуру", навео је Вучић.

Thumbnail

Он је додао да ће бити настављена градња Коридора 11 до Бољара на граници са Црном Гором, али и да ће се градити крак од Ужица ка Сарајеву.

Вучић каже да су обновљени и пореговори за изградњу Моравског коридора Појате - Прељина који ће повезати коридоре 10 и 11.

Србија може да иде напред, рекао је премијер истичући да је зато важан даљи развој инфраструктуре како би могли да привучемо још већи број инвеститора.

Потпредседница Владе и министарка грајдевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је рекла да јој је жеља била да наплатну станицу отворе пре Ускрса како би свим нашим возачима омогућили мање гужве за празнике.

"То смо и урадили. Важно нам је да заврсимо и Коридор 10, да вратимо саобраћај на тај путни правац и убирамо још веће транзитне таксе”, нагласила је Михајловић.

Она је захвалила извођачима и радницима што је заврсен посао пре Ускрса иако је рок био несто дужи.

Михајловић је додала да на више од 20 трака може да се користи мешовито електронска напалата путарине и обичне картице.

Реч је о пројекту измештања постојеће наплатне станице "Бубањ Поток" због укрштања обилазнице око Београда са аутопутем Београд - Ниш. 

Рампа "Бубањ Поток" ће бити демонтирана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести