Атанацковић: Раст плата реалан, надамо се наставку тог тренда

БЕОГРАД: Раст просечне плате у Србији је реалан и очекиван, с обзиром на раст бруто домаћег производа, рекао је председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић и додао да се већ може говорити и о тренду раста зарада.
nebojsa atanackovic
Фото: Tanjug (Z.Žestić, arhiva)

Треба поздравити податак да у Србији расте просечна зарада, с обзиром да повећање плата запослених значи и побољшање могућности за бољи промет многих фирми, а посебно у трговини. Надамо се да ће тај тренд бити настављен, рекао је Атанацковић Танјугу поводом објављивања најновијих податка за јун.    

Можемо говорити о тренду раста плата, али то је и за очекивати с обзиром да имамо и раст бруто домаћег производа. Осим тога без обзира колико је под контролом инфлација, она такође утиче на то и да би реалне зараде остале на истом нивоу неопходно је да се повећавају бар за толико колика је инфлација, каже Атанацковић.

Износ нето и бруто плата ће, додаје, у великој мери зависити и од односа динара и евра.

Рекао је да је на раст просечне плате утицао и раст динара у односу на евро, пошто многи имају индексирање зарада кроз евро.

Унија послодаваца Србје очекује да ће плате бити све веће, каже Атанацковић и истиче да би оне могле да буду још веће уколико би била смањена захватања државе од привреде.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести