БАНКЕ ПООШТРИЛЕ УСЛОВЕ ЗА КРЕДИТИРАЊЕ ПРИВРЕДЕ Грађанима зајмови по старим правилима

Банке у Србији су и у четвртом кварталу прошле године наставиле пооштравање стандарда по којима су одобравале кредите привреди, док су задржале готово непромењене услове кредитирања становништва, наводи се у извештају Народне банке Србије о кредитној активности банака у последњем лањском кварталу.
а
Фото: Dnevnik.rs

Пооштравање услова за кредите привреди више се односило на девизне и девизно индексиране кредите, а било је заступљено код великих предузећа. Банке очекују благо заоштравање кредитних стандарда привреди и током првог овогодишњег квартала. Истовремено, банке су у четвртом кварталу прошле године задржале готово непромењене кредитне стандарде становништву, а у првом кварталу 2024. очекују ублажавање услова по којима ће грађанима одобравати зајмове.

Привреда је, наводе из НБС, смањила тражњу за кредитима током четвртог квартала 2023. првенствено због пада тражње за девизним и девизно индексираним кредитима, а с друге стране, повећана је тражња за динарским кредитима. Иза овог повећања стоји потреба за финансирањем обртних средстава и реструктурирањем постојећих обавеза. 

Када је о становништву реч, оцена је банака да су грађани повећали тражњу за кредитима у четвртом кварталу прошле године, пре свега због раста тражње за динарским кредитима, а наставак сличних тенденција очекује се и у првом кварталу ове године. У извештају централне банке сумирани су резултати анкете спроведене од 2. до 18. јануара ове године а у њој су учествовали представници 18 банака.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести