Банке укидају надокнаде за коришћење POS терминала

БЕОГРАД: На основу података које је Народна банка Србије (НБС) прикупила од пружалаца платних услуга, од 11 банака које пружају услугу прихватања платних картица на продајним местима осам је укинуло фиксне и друге накнаде за коришћење POS терминала.
kartice, tanjug
Фото: Tanjug

У питању су накнаде које се наплаћују у случају да трговац не оствари уговорени промет преко ПОС терминала, накнада за коришћење GPRS терминала и слично, али не и на накнаде које банке наплаћују трговцу по појединачној реализованој трансакцији плаћања која је извршена на том POS уређају, наводи се у саопштењу НБС.

Како се истиче, на тај начин су банке у условима ванредних околности учиниле додатни напор како би трговцима, а нарочито мањим, олакшале превазилажење последица пандемије корона вируса.

Истовремено, тиме је омогућено да трговци задрже највећи број POS терминала на продајним местима и обезбеде купцима безготовинско плаћање платним картицама, што се у актуелној епидемиолошкој ситуацији препоручује.

За време ванредног стања накнаде су укинули банка Поштанска штедионица, Банка Интеза, Комерцијална банка, Војвођанска банка, Креди Агрикол банке, Прокредит банка, ОТП банка и Уникредит банка, наводи се у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести