Цена нафте у успону трећи дан заредом, износи 113 долара

ЛОНДОН/ЊУЈОРК: Цене нафте су порасле трећу трговинску сесију узастопно, услед све већих изгледа да ће тржишна понуда бити смањена због најављеног ембарга Европске уније за руску нафту.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Европска нафта Брент за испоруке у јуну (фјучерс уговори) скочила је на лрговају до 18:25 часова по нашем времену, према последњим подацима са портала оилпроице.цом, за 1,99 посто на 113,1 долара по барелу, док је цена америчке WТИ нафте порасла за 2,24 процента на 110,7 долара за барел.

Оба типа нафте су на путу да заврше другу трговачку недељу заредом с растом цене, због предлога ЕУ да постепено потпуно прекине снабдевање руском нафтом за шест месеци и руским нафтним прерађевинама до краја 2022. Шести пакет санкција ЕУ такође предвиђа забрану за све европске компаније да пружају услуге транспорта и осигурања за руску нафту.

Предстојећи ембарго ЕУ на руску нафту има за последицу акутно смањење понуде. Поред тога, група ОПЕК+ није расположена да помогне, иако раст цена енергије подстиче инфлацију, каже аналитичар у брокерској компанији ПВМ Стивен Бренок.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, укључујући Русију и друге партнерске земље произвођаче, група позната као ОПЕК+, одлучила је на седници у четвртак да остане при свом плану да повећа производњу у јуну за 432.000 барела дневно.

Међутим, аналитичари очекују да ће реално повећање производње ове нафтне алијансе бити много мање због ограничених капацитета.

Нема шансе да одређене чланице испуне ту квоту, због проблема с пумпањем у Нигерији и другим афричким чланицама ОПЕК-а, сматра Џефри Халеј, виши тржишни аналитичар за Азију и Пацифик у компанији Оанда.

Један експертски панел америчког Сената предложио је нацрт закона који би могао да изложи групу ОПЕК+ тужбама за, како се наводи, дослух око повећања цена нафте.

Инвеститори такође очекују већу потражњу из Сједињених Држава ове јесени пошто је Вашингтон обелоднио план за куповину 60 милиона барела сирове нафте како би допунио своје стратешке резерве.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести