Динарско задуживање повољно упркос расту референтне стопе

БЕОГРАД: Динарско задуживање остаће релативно повољно и уколико каматне стопе буду повећане под утицајем актуелног повећања референтне каматне стопе, изјавила је Мирјана Милетић, директорка Одељења за монетарну анализу и извештавање НБС и додала да се каматне стопе на динарске кредите тренутно крећу око својих најнижих нивоа.
novac pare
Фото: Tanjug (S. Radovanović, ilustracija)

У информацији коју је уз видео снимак објавила Народна банка Србије о томе како се промена референтне каматне стопе одражава на цену кредита наводи се да су камате у марту за привреду биле 3,6 процената, а за становништво 8,4, сто се оцењује као нешто близу најнижих вредности камата до сада.

Наводи се и да се повећање референтне каматне стопе прво одражава на каматне стопе на међубанкарском тржишту новца.

Милетић је истакла да треба имати у виду да некада прође и неколико месеци док се референтна каматна стопа не пренесе на каматне стопе на кредите, те додала да тај пренос не мора увек да буде комплетан.

„У условима појачане конкуренције у банкарском сектору и настојања банака да задрже клијенте, део повећања референтне каматне стопе банке могу компензовати смањењем својих маржи, тако да тај пренос не буде потпун”, рекла је Милетић.

Оценила је да на нашу привреду више утичу одлуке Европске централне банке него америчког ФЕД-а, јер са зоном евра остварујемо знатно јаче трговинске и финансијске везе него са САД.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести