До најмањих рачуна грејањем на гас, ТА пећи и дрво

БЕОГРАД: Домаћинства која се греју на гас, термоакумуалционе пећи и она која могу да купе кубик дрвета за 7.650 динара имаће најмање рачуне за грејање ове зиме, наводи се у анализи коју је објавила Агенције за енергетику Републике Србије (АЕРС).
drva grejanje
Фото: Dnevnik.rs

Анализа је рађена за грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 м2 на 20 степени у току 16 сати дневно у целом стану и 180 дана у грејној сезони.

АЕРС наводи да је за такво грејање потребна енергија од око 9.000 кWх јер је 150 kWh/m2 просечна процењена потрошња за грејање у Србији.

Према ценама из прве половине октобра најниже трошкове грејања имаће домаћинства која се греју коришћењем природног гаса јер ће им бити потребно 45,500 динара.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 64,400 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија.

Допуњавање ТА пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно, увећава трошкове за 40 процената, тако да они износе око 88,580 динара.

АЕРС наводи да грејање коришћењем дрва у подручјима Србије где дрва имају нижу цену до 7.650 динара по кубику, и ако домаћинства имају новије ће коштаће 63.000 динара.

Значајно су већи трошкови грејања на дрва ако се користи квалитетније чија је цена 10.700 динара за кубик, уз пећи ниже ефикасности, па ту износе 96.200 динара.

Нешто нижи трошкови су за домаћинства која користе пелет али у ефикаснијим пећима за ово гориво.

АЕРС наводи да су сезонски трошкови за грејања на угаљ од 71.900 до 77.700 динара, зависно од врсте угља који се користи.

Анализа је показала да ће највеће трошкове имати они који користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, греју се на пропан бутан гас и лож уље.

За набавку енергената или енергије та домаћинства морају издвојити 155.000 динара за електричну енергију, односно 167.000 динара за пропан бутан гас, или 188.500 динара за лож уље.

АЕРС наводи да је за годину дана за 58 процената повећане цена угља Бановићи, док је цена огревног дрвета порасле за половину, а пелета за мало више од трећине.

Цена пропан бутан гаса је виша за четвртину, лож уља за 45 посто.

Најмање су повећане цене природног гаса – за око осам процената, док је грејање на струју, зависно од начина грејања скупље за 10 до 15 процената.

АЕРС је упутио савет грађанима да при избору начина грејања траже помоћ стручњака, те да ако су у могућности изолују стамбени простор и промените прозоре.

Приликом куповине нових пећи и котлова АЕРС препоручује да набавку оних који су енергетски што ефикаснији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести