ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ МЕСАРА Цене свињетине лагано иду у рикверц, а бута има и за 700 динара

Свињетина је у месарама и трговинским ланцимау Новом Саду опет мало појефтинила јер килограм свињског бута кошта 835 динара а био је око 1.000 динара све до пре неколико месеци.
3
Фото: Dnevnik.rs

И друге категорије свињетине продају се, рекло би се, по приступачнијим ценама, у односу на ранији период.

На пример, једна велика трговина свињски бут продаје за непуних 700 динара килограм, односно 699 динара а врат за само 619 динара. По тим ценама пре неколико месеци нису се могла купити, рецимо, ребра.

У месарама на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду бут се продаје од 835 динара до 860 динара, а средња цена кареа и врата је око 720 динара.

Килограм масти и даље држи цену јер кошта 449 динара, али се може купити и за 350 динара у радњи која продаје само чварке и спржу. У тој продавници килограм чварака је већ неколико месеци 1.500 динара, а спржа 1.700 динара килограм. Прошле године у ово време чварци су у тој продавници коштали 2.000 динара а спржа ЈЕ била 2.200 динара.


Кукуруз јефтин, готова храна скупа

Фармерима у Срему оговарају тренутне цене живе ваге товљеника од 275 динара без ПДВ-а, мада би били још задовољнији када би фабрике сточне хране знатније спустиле готову храну.

- Кукуруз је јефтин, али сточна храна није појефтинила онолико колико би требало због ниских цена уљарица и житарица - казао је товљач из Лаћарка Бора Шуљманац. - Сада смо у застоју што се тиче продаје товљеника због појаве афричке свињске куге у селу, па чекамо да истекне забрана о продаји.


И свежа сланина за сушење није појефтинила, пошто килограм сада у месарама кошта око 800 динара . Код свеже сланине може се рећи да цена константно помало расте, вероватно због веће потражње, јер током јесени и зиме сланину сушимо, а лети једемо са парадајзом. Подсећамо, килограм свеже сланине пре два, три месеца коштао је близу 700 динара.

- Тренутно ниже цене свињског меса за прерађиваче не представљају новину јер у протеклих годину дана цена свињетине константно расту и падају у распону од десет до 15 одсто - казао је за „Дневник” Зоран Матијевић из Индустрије меса „Матијевић”.

Осцилације у ценама у протеклих годину дана нису се одразиле на промет у „Матијевићу” .

- Као и прошле године, и ове године пазарило се исто, иако је свињетина била скупља за 12 одсто. Потрошачи су куповали по вишим ценама подједнако као и сада када је месо јефтиније - навео је Матијевић.

Фото: Dnevnik.rs

У наредном периоду, каже наш саговорник, неће се на тржишту свињског меса ништа значајније дешавати.

- Током децембра и прве половине јануара у месарама ће бити већа потражња због Нове године и Божића и онда, од краја јануара и у фебруару, опет ће вероватно доћи до спуштања цена због мање потржање.

По речима Матијевића, товљачима одговарају цене хране због јефтиног кукуруза, па је тов исплатив.

- Килограм живе ваге товљеника креће се од 250 до 280 динара без ПДВ-а - каже Матијевић.

З. Делић

Фото: Дневник

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести