ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНДОВИ Због једне уплате нема раскида уговора

Народна банка Србије објавила је препоруке члановима добровољних пензијских фондова, у којима напомињу да је чланство, као и уплата пензијских доприноса у пензијске фондове добровољна, те да се, уколико члан фонда привремено не изврши уплату доприноса, уговор о чланству не раскида.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Члан задржава сва права и по том основу не може бити утужен, а уплате може несметано наставити у било којем тренутку, наводи се у препорукама које је НБС објавио на свом сајту.

Народна банка подсећа на то да је усвојила низ мера и предузела бројне активности с циљем подршке грађанима и привреди у условима пандемије болести изазване коронавирусом (KОВИД-19).

У НБС-у кажу да, ради обезбеђивања несметаног пословања сектора добровољних пензијских фондова и спровођења надзора над пословањем тог сектора и у условима ванредног стања, непрекидно прате ситуацију у финансијском сектору и пажљиво анализирају ефекте актуелне епидемиолошке ситуације.

У вези с тим, централна банка подсећа грађане који су чланови добровољних пензијских фондова на то да су све информације о раду друштава за управљање добровољним пензијским фондовима, њихови показатељи пословања, као и вредности инвестиционих јединица фондова којима управљају, доступни на званичним интернет страницама друштава за управљање.

Народна банка, иначе, редовно објављује извештаје о пословању друштава за управљање на својој интернет страници.

Из НБС-а истичу да, с обзиром на актуелну ситуацију и мере које су на снази, у смислу ограниченог кретања грађана а ради заштите њиховог здравља, уплата пензијских доприноса може да се обави и електронски – безготовинским плаћањима (инстант-плаћања коришћењем апликација за мобилно банкарство или платне картице).

Новац прикупљен на индивидуалном рачуну и даље се инвестира и приписује им се остварени принос, а члан свакодневно може обавити увид у стање на свом рачуну преко интернет странице друштва за управљање.

Друштва за управљање добровољним пензијским фондовима комуникацију с постојећим и потенцијалним корисницима у највећој мери остварују електронским путем, и од њих се очекује, додају из НБС-а, да то спроводе на јасан и транспарентан начин, професионално и у складу с најбољим интересима чланова фонда.     

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести