Дугови грађана Костићу нису занимљиви

Промене на домаћем банкарском тржишту донеле су новине грађанима који су клијенти тих банака. Лане је продата НКБМ бизнисменима Андрији Јовановићу и Бојану Миловановићу, који су касније преузели Финдоместик банку, а потом и Пиреус.
miodrag kostic, MK grupa Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Спајање с овом потоњом окончаће се наредне године. Готово истовремено пословна група МК комерц преузела је после АИК и Алфа банку којој је враћено старо име ЈУ банка.

Ове две куће од 24. децембра постаће једна банка. Заједно с тим променама и цели портфолији банака добили су нове газде. Грађани који су до јуче имали рачун, кредит или обавезе по платним картицама у једној банци сада су, не својом вољом, прешли у другу, а касније ће, можда, морати и у трећу. То се код нас већ и догодило: цео портфолио становништва Алфа, односно ЈУ банке, продат је Сосијете женерал банци.

Грађанима се код преузимања банке не могу понудити неповољнији услови за текуће обавезе

Клијенти који се нађу заједно с рачунима и другим обавезама усред преузумања, могу да буду мирни јер их штити Закон о заштити корисника финансијских услуга. Нова банка, била друга или трећа, може им понудити боље услове за отплату старих обавеза, али оне никако не могу бити лошије. Рецимо, не може им се скратити рок отплате кредита или картичних обавеза, нити се могу повећати камате за кредите и “минусе”, а смањити за штедњу.


Измири па иди

Клијенти бивше Алфа банке, односно ЈУ банке, којима из било ког разлога не одговара да пређу у Сосијете женерал, остављен је рок да напусте банку. Они до 20. децембра могу да измире све обавезе и одаберу банку која им одговара. За оне који су без дугова, то је лако. Тога су свесни и у Сосијете женерал банци. Клијентима којима истичу картице нуди се да добију нове под повољнијим условима. Битно је да клијенти који имају било каквих недоумица оду у нову банку и распитају се о будућим условима.

Када су пре више од једне деценије стране банке почеле да долазе на наше тржиште, више су рачунале да ће зараде остварити у сектору становништва него финансирањем привреде. Сада је продата “златна кока”. С друге стране, ово није први пут да Сосијете женерал преузима туђи портфолио. Када се 2013. белгијска банкарска групација повлачила из Србије, дозволу за рад банке продала је Теленору, а грађански портфолио је и тада откупила баш Сосијете женерал банка. О томе који је интерес ове банке др Бранко Живановић са Београдске банкарске академије каже:

„Сосијете женерал банка је прва од страних кућа дошла на ово тржиште. Очигледно је да њихова политика ширења подразумева и куповину портфолија када се понуде. Што се тиче Алфа, односно ЈУ банке, она је била по свему средња. Није имала велики ниво НПЛ и других проблематичних потраживања. Наравно, поставља се питање зашто је то продато.“

Живановић објашњава да у Србији нема велике тражње за кредитима, а најпопуларније је рефинансирање. Ту истовремено има доста посла, које нови власници нису желели.

За разлику од МК групе, пословни двојац Андрија Јовановић и Бојан Миловановић спојио је НКБМ и Финдоместик банку у једну Директну и наставља да води посао. Позивају будуће клијенте да код њих пребаце рачун и нуде повољне готовинске и рефинансирајуће кредите.

„Видећемо за две три године како ће ту тећи посао. У сваком случају, добро је што се домаћи капитал више ангажује у банкарском сектору“, каже Живановић.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести