Евро ојачао, јен и швајцарски франак пали према долару

ЛОНДОН: Јапански јен, традиционално безбедно уточиште за улагање у кризним временима, пао је данас, док су валуте осетљиве на ризик, попут аустралијског долара, напредовале, јер је инвеститоре охрабрила најава да ће бити одржани разговори између Сједињених Држава и Русије о кризи у Украјини.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Евро је ојачао према долару за 0,1 посто на 1,1369 долара, а благи раст бележи и британска фунта на 1,363 долара, подржана тржишним очекивањима да ће Банка Енглеске додатно пооштрити монетарну политику, извештава Ројтерс.

Долар је порастао за 0,2 посто у односу на јен, на чак 115,28 јена, али је на недељном нивоу и даље у минусу према јапанској валути за 0,3 процента.

Долар је такође порастао за 0,12 одсто према швајцарском франку на 0,9208 франака, а и евро се тргује према "швајцарцу" по курсу вишем за 0,1 одсто.

Валуте које су веома осетљиве на процене инвеститора о тржишном ризику су у порасту, при чему је аустралијски долар ојачао за 0,4 посто на 0,7218 америчких долара.

До побољшања данашњег инвестиционог расположења на валутним тржиштима дошло је након што је амерички Стејт департмент објавио касно синоћ да је државни секретар Антони Блинкен прихватио позив да се састане са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом крајем следеће недеље, под условом да Русија не изврши инвазију на Украјину.

То је донело извесно олакшање на берзама после велике нервозе која је владала на тржиштима у четвртак због информација о размени ватре између кијевских и проруских снага на истоку Украјине.

Потврђени састанак између Блинкена и Лаврова, према мишљењу аналитичара јапанске МУФГ банке, Дерека Халпенија, значи да ће ситуација на тржиштима остати стабилна током викенда, али ће, каже, апетит за ризиком вероватно бити пригушен док се тај састанак не одржи.

Побољшани тржишни сентимен, међутим, није помогао биткоину, који се данас трговао на нивоу од око 40.768 долара, близу двонедељног минимума, након пада касно у четвртак.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести