Европске банке годишње усмере 24 милијарде долара у пореске оазе

ЊУЈОРК: Највеће европске банке годишње у просеку књиже 20 милијарди евра (23,7 милијарди долара) у пореским оазама, што чини око 14 посто њихове укупне добити, према данас објављеном извештају Пореске опсерваторије ЕУ.
banka
Фото: Танјуг (видео)
У извештају су разматране активности 36 системских европских банака, са седиштем у 11 земаља широм Европе, које подлежу обавези извештавања о пословању у свакој земљи света од 2015. године, преноси ЦНБЦ.
На листи пореских рајева у овом извештају налази се 17 јурисдикција: Бахами, Бермуди, Британска Девичанска острва, Кајманска острва, Гернзи, Гибралтар, Хонг Конг, Ирска, Острво Ман, Џерзи, Кувајт, Луксембург, Макао, Малта, Маурицијус, Панама и Катар.
Према налазима студије, у периоду од 2014. до 2020. године чак 65 посто банкарских профита је пријављено да је остварено у иностранству преко повезаних предузећа, док су истраживачи утврдили и документовали неравнотежу између података о висини профита који је наводно остварен и књижен у неким земљама и броја запослених који се тамо налазе.
Тако је добит по запосленом далеко већа у пореским рајевима него у другим земљама, наводи се у извештају, при чему подружнице у пореским рајевима пријављују високу профитабилност и профине маргине.
Истраживачи су такође истакли да је 25 посто профита банака књижено у земљама у којима је ефективна пореска стопа нижа од 15 процената.
"Свеукупно, ове чињенице указују на значајно присуство и вишегодишњу устаљену праксу евопских банака да користе пореске оазае. Профитабилност банака у пореским рајевима је абнормално висока и износи 238.000 евра по запосленом, за разлику од око 65.000 евра у земљама ван тих пореских уточишта“, наводе аутори студије.
Додају да то говори да се профит књижен у пореским оазама првенствено пребацује из других земаља у којима су банкарске услуге реализоване.
Коришћење пореских оаза знатно се разликује међу банкама, показује анализа. Према подацима, просечан проценат добити књижене у пореским рајевима у периоду између 2014. и 2020. године износио је око 20 одсто, при чему се кретао у распону од нула до 58 посто.
Истраживачи су идентификовали неколико банака са „релативно високим присуством у пореским рајевима“.
Пимера ради, ХСБЦ банка је књижила у просеку 58 посто добити пре опорезивања у пореским оазама у периоду од 2014. до 2020. године, што је чини лидером међу зајмодавцима на листи Пореске опсерваторије ЕУ с највишим процентом профита каналисаног у пореска уточишта, наводи ЦНБЦ.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести