Гориво поскупљује динар по динар

И прошле недеље цена горива на домаћем тржишту повећана је за око динар, па се тако наставио тренд који траје већ неколико недеља и сада је, како истичу у Удружењу нафтних компанија Србије, литар у просеку скупљи између пет и осам одсто, односно и до око осам динара у односу на новембар прошле године.
gorivo, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Разлог за то је, пре свега, повећање цене сирове нафте, јер је барел нафте типа брент у новембру прошле године коштао око 37 долара, а сада је за исту количину потребно око 65 долара, што је повећање веће од 70 одсто. На више цене горива утицало је и усклађивање акциза с растом потрошачких цена у прошлој години, а она је увећана пловином овог месеца. Сада акциза на бензин износи 57,84 динара, што је за 0,74 динара више, акциза на евро-дизел увећана је 0,76 динара, па се на сваки литар обрачунава 59,48 динара, док је за ТНГ сада акциза 45,17 динара, односно 0,58 динара више него до сада.

Тако сада, у просеку, литар безоловног бензина кошта око 140,50 динара, што је више од шест динара скупље у односу на три месеца раније, када је ово гориво коштало око 134 динара. Литар евро-дизела сада кошта готово 149 динара, односно сада је потребно и око осам динара више, док течни нафтни гас сада кошта око 80 динара или шест динара више него у новембру прошле године.


Литар јефтинији од једног евра

Мање од једног евра за литар безоловног бензина плаћају и потрошачи у Бугарској, где ово гориво кошта 0,95 евра, а на ивици тог износа потребно је у Северној Македонији - 1,02 евра. Мање од евра за литар евро-дизела плаћају они који ово гориво точе и у Босни и Херцеговини - 0,90 евра и Бугарској - 0,95 , а у Румунији је евро-дизел једва нешто мало скупљи - 1,05 евра.


Слично као и на нашем тржишту, и на тржиштима у окружењу цене горива иду навише. С ценом литре евродизела око 1,26 евра, Србија је, уз Грчку, земља у којој је ово гориво најскупље, а најповољније је евродизел купити у Северној Македонији, где литар кошта мање од 0,90 евра. Када је реч о безоловном бензину, за ово гориво више него на пумпама у Србији, где кошта 1,19 евра, плаћају потрошачи у Хрватској и Грчкој, док је најповољније купити га у Босни и Херцеговини - 0,91 евро.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести