Грађане Србије би усрећила плата од 600 евра, а Хрвате од 1.300

БЕОГРАД: Грађани Србије би били задовољни са просечном платом од 600 евра, док, с друге стране, грађани Хрватске очекују дупло више - 1.300 евра.
novac isplata placanje
Фото: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

То су показали резултати великог регионалног истраживања о очекивањима људи приликом одабира посла, које је спровео сајт Poslovi.infostud.com током недавно завршеног регионалног онлајн сајма запошљавања.

Најнижу просечну зараду очекују Македонци (565 евра), док би грађани Босне и Херцеговине били задовољни са платом од 700 евра.

У истраживању је учествовало 4.000 испитаника из региона, а из наше земље нешто више од 1.500 људи, од којих 43 одсто чине запослени, исти проценат незапослених и 14 одсто оних који се и даље школују.

Интересантна је чињеница да незапослени испитаници у просеку очекују око 100 евра мању зараду од оних који су већ у радном односу.

Такође је уочена иста разлика од око 100 евра у очекивањима мушких испитаника наспрам женских, будући да жене такође очекују мању просечну зараду.

Испитаници из четири земље региона сагласни су да су међуљудски односи и висина зараде најбитнији фактори у одабиру послодавца.

Висина зараде се ове године у Србији вратила на друго место најбитних фактора у одабиру послодавца, а следи радно време и могућност учења и напредовања.

У наредних годину дана, скоро 70 одсто грађана Србије жели да промени посао, док само 9,0 одсто не жели да се одлучи на тај корак, а сваки четврти ће се на тај корак одлучити искључиво ако буде присиљен, показују резултати истраживања.

Око 47 одсто испитаника из наше земље уопште не страхује за своје радно место, 24 одсто је изразило бојазан, док 29 одсто уопште не размишља о томе.

У целом региону, становници БиХ се највише плаше за своје радно место, док је у Македонији тај страх најмање изражен.

Када би могли да бирају идеалног послодавца, највише наших грађана би радило за компанију у страном власништву (36 одсто), 26 одсто би радило за државну фирму, док би 25 одсто најрадије били предузетници.

Свега 13 одсто испитаника би радило за компанију у домаћем власништву.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести