ХОЋЕ ЛИ СМЕШТАЈ У ГРЧКОЈ ПОСКУПЕТИ ИДУЋЕГ ЛЕТА Стижу два нова намета власницима туристичких објеката

Чини се да краткорочни, приватни смештај у туристичким одредиштима и великим градовима полако почиње да губи битку за повлашћени положај у односу на хотелски, било у пореском смислу или по питању осталих услова пословања на тржишту.
plaza grcka more, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Уз то што планира значајно да повећа боравишну таксу за боравак у хотелима, Грчка ће за све оне који изнајмљују више од три објекта туристима увести обвезу плаћања ПДВ-а и још неких намета које плаћају хотели.

Са друге стране, градске власти Њујорка новим правилником који је ступио на снагу почетком септембра практично су забраниле изнајмљивање апартмана у периоду краћем од 30 дана, што ће допринети бољој понуди станова за дугорочан смештај, али и дати крила хотелском смештају.

Грчки премијер Кириакос Мицотакис најавио је протеклог викенда значајно повећање боравишне таксе за хотеле, а тај ће новац ићи у фонд за борбу против утицаја климатских промена.

Влада је већ створила посебну резерву за природне катастрофе од 300 милиона евра, која ће од 2024. године досегнути 600 милиона евра, и то захваљујући додатних 300 милиона евра од боравишне таксе која ће се повећати на максималних шест евра. Боравишна такса тренутно износи 50 центи у хотелима с једном и две звездице, 1,50 евра у хотелима с три звездице, 3 евра у хотелима с четири звездице и 4 евра у хотелима с 5 звездица.

(Телеграф.рс)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести