Једнократна помоћ за пензионере чека буџет за 2019.

НОВИ САД: Сва је прилика да пензионери који примају испод 26.000 динара овог новембра, за разлику од оног у прошлој години и 2016, неће добити једнократну помоћ, али то не значи да помоћи најугроженијим неће бити догодине, па чак не значи ни да је неће бити на самом крају ове године.
pixabay.com
Фото: pixabay.com

Да ли ће пензионери добити једнократну помоћ догодине, или за децембар ове, знаће се тек када буде усвојен буџет за 2019. годину, а то значи следећег месеца.

Ваља подсетити на то да се исплаћују пензије увећане од 8,3 до 13,2 одсто, као и да други део увећаних принадлежности још увек нису добили бивши запослени, мада је њих највише међу пензионерима. Одлуком Владе Србије, од октобра се пензије враћају на ниво октобра 2014. године за оне којима су у протекле четири године оне умањиване јер су прелазиле износ од 25.000 динара, док је пензионерима чија примања су мања од 26.000 динара месечно – а таквих је више од милион – припало увећање од пет одсто.

Уреба Владе Србије о исплати тако увећаних пензија односи се на новембар и децембар ове године, док се буџетом за 2019. мора утврдити даља динамика исплате принадлежности свим пензионерима. Нема никакве сумње да ће тако увећане пензије наставити да се примају и у наредној години, али то никако не значи да оне, што зависи од укупног економског развоја, неће догодине бити и веће. За колико и када – сада је тешко прогнозирати.

Фискални савет Србије проценио је да, с обзиром на то да је сада сав уштеђени новац потрошен, нема простора да пензије и нарадене године буду повећане. С друге стране, економски аналитичари сматрају да је рано већ сада тврдити да ли ће простора за повећање пензија бити или не, већ да треба сачекати економске резултате и раст БДП-а. Уколико он буде већи од зацртаног, нема разлога да пензије и догодине не порасту, или барем најсиромашнијим пензионерима буде додељена једнократна помоћ.

Пензионере већ сада забрињава одредба измењеног Закона о ПИО по којој начин усклађивања пензија утврђује Влада Србије у складу с економским резултатима, а не, као што је то до сада било, да се пензије усклађују 1. априла и 1. октобра. Но, уколико финансијског простора буде, нема разлога да пензије не порасту барем неколико процената, а то онда може бити и више од усклађивања с трошковима живота.

Иначе, у новембру 2017. и истог месеца 2016. године, најсиромашнији пензионери на име једнократне помоћи добили су по 5.000 динара. Међутим, у новембру те две године није било повећања пензија, односно једнократна помоћ се није урачунавала у висину пензије, већ је износ на чеку наредног месеца био без тог новца. Прошле и 2016. године пензионери, али сви, јесу добили повећање, али је оно исплаћивано у јануару, а односило се на децембар претходне године.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести