ЈЕФТИНИЈЕ ОМИЉЕНО ПОВРЋЕ ЗА ЗИМНИЦУ Новембарски цегер пунији, продавци спустили цене, али једна је воћка ПОСКУПЕЛА (ФОТО)

У односу на почетак октобра, како показују нови подаци Републичког завода за статистику (РЗС), поврће и воће у Србији је јефтиније, а цене килограма, зависно од врсте, пале су у распону од 10 до 60 динара. Једини изузетак су крушке, које су за 50 динара скупље.
Riblja pijaca/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

Цена кромпира на пијацама у Србији није се мењала на почетку овог у односу на почетак прошлог месеца, па је најскупљи је у Београду (150 дин/кг), а најјефтинији у Нишу и Зајечару (80 дин/кг).

Није се мењала ни највиша пијачна цена пасuља, па најскупљи од 600 динара килограм овог месеца плаћају купци у Новом Пазару, док најнижа цена пасуља више није 300, већ 260 динара за килограм на пијаци у Зајечару. Статистика на почетку новембра бележи и појефтињење црног лука за 20 динара, тако да максималну цену од 130 динара за килограм има у Краљеву и Смедереву, док је најјефтинији у Зајечару, Лесковцу и Зрењанину (80 дин/кг).

Фото: Чаробни пасуљ „изгубљен у преводу” Фото: В. Фифа 

Пролази сезона и остављања слатког купуса за зимницу, па је тако ово поврће са 140 динара појефтинило на 80 динара за килограм, што му је највиша цена на пијацама у Врању, Краљеву, Новом Пазару и Новом Саду, док најнижу цену од 40 динара за килограм има у Лесковцу.

Нижа је него пре месец дана, за 30 динара, највиша цена парадајза и она сада износи 200 динара за килограм у већем броју градова, попут Београда, Крагујевца, Новог Пазара, Ужица, Новог Сада и Суботице. С друге стране, најнижа цена парадајза је на почетку новембра 150 динара за килограм, односно, 50 динара више него пре месец дана, и по тој цени се продаје у Зајечару, Краљеву, Лесковцу, Смедереву и Зрењанину.


Цене јужног воћа непромењене

Што се тиче јужног воћа, највише цене банана се за месец дана нису мењале па су најскупље од 200 динара за килограм пијацама у Београду, Крагујевцу и Сремској Митровици, док су најјефтиније за 30 динара скупље него почетком октобра и коштају 160 динара килограм у Новом Пазару, Ужицу и Панчеву.

Фото: pixabay.com

Код поморанџи није било промене ни максималне ни минималне цене, па се наскупље продају у Зрењанину и Сремској Митровици (300 дин/кг), а најјефтиније у Врању (200 дин/кг).


Слична нивелација цена је и код паприке, најскупља је за 10 динара јефтинија него пре месец дана и по цени од 220 динара за килограм продаје се у Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару и Новом Саду, док најнижу цену од 130 динара за килограм има у Смедереву, што је опет за 10 динара више него почетком октобра.

Фото: pixabay.com

Подаци РЗС, што се тиче воћа, показују и појефтињење јабука, па најскупље у Београду и Шапцу не коштају 130, него 120 динара за килограм, а најјефтиније су у Смедереву (70 дин/кг), што је такође пад цене за 10 динара у односу на почетак прошлог месеца.

С друге стране, скупље су крушке и то за 50 динара, па су овог месеца најскупље у Крагујевцу (250 дин/кг), а најјефтиније у Зајечару и Врању (140 дин/кг), што је цена која је важила и на почетку октобра. Код грожђа, оно са највишом ценом је опет 30 динара јефтиније него пре месец дана и по цени од 220 динара килограм продаје се у Крагујевцу, Шапцу и Сремској Митровици, док му је најнижа цена од 150 динара за килограм у Зрењанину ипак за 20 динара виша него почетком прошлог месеца.

Дневник/Информер

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести