Каматица: Где се могу заменити метални еври у Србији?

БЕОГРАД: Овлашћене мењачнице у Србији могу да се одлуче да откупљују страни ковани новац, док је у банкама та услуга немогућа, пише данас финансијски портал Каматица, који је истраживао да ли је и где је могуће заменити ситан страни метални новац у нашој земљи.
pixabay.com
Фото: pixabay.com

Банке и овлашћени мењачи могу да примају страни ковани новац од грађана, али није прописана њихова обавеза да то чине, већ им је остављена могућност да самостално одлуче по питању поступања са тим новцем, односно да уреде својом пословном политиком, објашњавају у Народној банци Србије, наводи портал.

Додаје даље да се овлашћене мењачнице могу одлучити да откупљују страни ковани новац, док је у банкама ова услуга немогућа, а главни разлог  је његова велика тежина у односу на номиналну вредност, као и компликована обрада и транспорт. 

Тежина кованог новца представља проблем при продаји иностраним банкама, које за то наплаћују високу провизију при откупу, прецизира се у тексту.

Грађани који при повратку са летовања или боравка у иностранству имају већу количину металног новца, могу да га замене за динаре, а такође могу ситне евре да укрупне у веће апоене, кажу за Каматицу у Удружењу мењача Србије, и додају да је та услуга за сада могућа само у Exclusive Change мењачници.

Када је реч о немогућности подизања или полагању металног новца на девизне рачуне грађана, НБС објашњава да, уколико би банка у складу са својом пословном политиком вршила откуп страног кованог новца, поставља се питање у којој мери би се манипулативни трошкови (транспорт, обезбеђење пошиљке, осигурање пошиљке и сл.) прелили на грађане.

То је уједно и главни разлог због кога није могуће подићи/положити иностране кованице на девизне рачуне грађана, јер банке неће да се излажу наведеним трошковима, и из тог разлога приликом исплате износа који су мањи од пет евра банке исплату обављају у динарској противвредности по ефективном курсу банке на тај дан, закључује се у тексту портала Каматица.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести