ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ Фонд ПИО спреман за ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА од 1. октобра, а ЕВО КОЛИКО ЋЕ ИЗНОСИТИ ПРОСЕЧАН ЧЕК

БЕОГРАД: Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Реља Огњеновић рекао је да је Фонд спреман за ванредно усклађивање пензија, односно увећање за 5,5 одсто, најављено за 1. октобар.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Дневник, илустрација

Према његовим речима, за то су већ обезбеђена финансијска средства, а финансијски резултати остварени за седам месеци ове године потврђују спремност Фонда ПИО.

„У текућој години смо имали редовно усклађивање од 12,1 одсто, а предстоји нам и ванредно повећање пензија почев од 1. октобра за 5,5 процената”, рекао је Огњеновић у интервјуу данашњој Политици.

Директор Фонда најавио је да ће, после октобарског повећања пензија, уследити редовно усклађивање, односно увећање, од јануара идуће године и то од око 14,6 одсто, што представља кумулативно повећање пензија у целом периоду од 55,8 одсто.

Како каже, то је проценат који ће сваки појединачни пензионер добити.

„Просечан износ средстава за пензије које ће се исплатити у 2024. години биће за 44 одсто већи од средстава које смо издвојили у 2022. Години”, навео је Огњеновић.

Како је истакао, од јануара ће просечна пензија износити више од 45.700 динара или 390 евра.

Огњеновић је подсетио да, према подацима из маја ове године, просечне нето пензије свих корисника чине 43,9 одсто просечне зараде у Србији, док је 2022. године било 41,9 одсто, што је ефекат двоцифреног процента усклађивања пензија.

Директор Фонда рекао је да је 2022. била најбоља пословна година у протеклој деценији и да је учешће трансфера из буџета било најниже забележено до сада и за 2022. годину износило 12,9 одсто.

„Добар тренд наплате доприноса се наставља. Разлоге за то видимо у номиналном расту зарада и континуираном расту регистроване запослености. То је одраз стабилне и отпорне економије наше земље”, рекао је Огњеновић.

Према његовим речима, усклађивање пензија из јануара ове године било је према кретању зарада, што је најповољније за кориснике, а исто се очекује и за редовно усклађивање у јануару наредне године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести