Мали: У понедељак почиње исплата минималца за туризам и угостите

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да у понедељак, 14. децембра, почиње исплата још једне минималне зараде у износу од 30.367 динара за запослене у туризму и угоститељству,
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да у понедељак, 14. децембра, почиње исплата још једне минималне зараде у износу од 30.367 динара за запослене у туризму и угоститељству, те да је реч о износу од две милијарде динара који ће бити исплаћен из републичког буџета.

"Реч је о секторској подршци за 72.500 запослених у туристичким агенцијама, рент-а-кар фирмама, угоститељским објектима и хотелима. Та додатна финансијска подршка значиће запосленима у овом сектору који су због пандемије корона вируса највише угрожени“, навео је Мали, саопштило је Министарство финансија.

Он је подсетио да је ово шести по реду минималац који добијају запослени у овим секторима у Србији, што значи да је пола пословне године у овим предузећима држава покрила исплатом зарада.

Министар је истакао да је Пореска управа објавила списак од 12.037 предузећа која су остварила право на помоћ државе. На списку се налазе фирме из области угоститељске и туристичке привреде.

"Предузећима ће новац бити уплаћен на посебне наменске рачуне које Управа за трезор отвора за ову сврху“, нагласио је министар Мали и додао да је процедура за исплату поједностављена, тако да је потребан само један долазак овлашћеног лица привредног субјекта у надлежну филијалу Управе за трезор.

Министар је подсетио да су претходно исплаћене субвенције хотелијерима у износу од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици, за шта је издвојено 1,2 милијарде динара.

Мали је рекао и да је у буџету за наредну годину предвиђено 500 милиона динара за поделу ваучера за субвенционисани одмор у Србији, те је онда сасвим јасно да држава плански и системски покрива секторске проблеме у овој области.

Министар је подсетио да ће укупна издвајања државе од почетка године за подршку привреди достићи шест милијарди евра, односно око 700 милијарди динара, као и да је то једна од највећих пакета подршке у региону.

"Крајем следеће неделхе исплатићемо и помоћ од 5.000 динара пензионерима, чиме јасно показујемо да је наша држава и на крају године, када многе државе пријављују исцрпљене ресурсе, ликвидна и да су јавне финансије под контролом“, казао је Мали.

Министар финансија је рекао да је туризам у Србији највише погођен пандемијом корона вируса.

"Али без обзира на све недаће које су нас снашле, пронашли смо потенцијал у домаћем туризму и туристичким дестинацијама у земљи, које су доживеле прави бум“, навео је Мали.

Према његовим речима, и поред свих турбуленција које су снашле како светску, тако и српску економију, Србија ће успети да оствари један од најбољих резултата у Европи када је реч о привреди и забележи пад БДП-а од свега један или чак и мање од један одсто.

"У условима економске и здравствене кризе ових размера, то је сјајан резултат“, закључио је Мали и пружио уверавања да ће се створити услови за још већи и убрзанији привредни раст, очување радних места и животног стандарда становништва.

Министарство финансија наводи да се на сајту Управе за трезор www.трезор.гов.рс могу наћи локације најближе филијале те управе и информације о томе шта овлашћена лица привредног субјекта треба да понесу од документације ради исплате средстава субвенција.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести